loader image

Cu toții ne începem viața cu un plâns strașnic și deși o facem din ce în ce mai rar atunci când suntem aduți tot producem zilnic aproximativ 100 ml de lacrimi. Ele sunt produse de glanda lacrimală ce se află în partea dreaptă deasupra fiecărui ochi și sunt întinse pe toată suprafața oculară când clipim, pentru ca mai apoi acestea să se scurga prin canalul lacrimo-nazal după care de cele mai multe ori le înghițim (asta dacă nu avem nasul înfundat și încep să curgă). Dacă producția de lacrimi este prea mare atunci acestea se revarsă din ochi și plângem.

Lacrimile sunt bune pentru că ne amintesc de sentimente, ne ajută să vedem totul mai clar, curăță ochiul iar uneori şi sufletul.

Există trei feluri de lacrimi:

Bazale, cele de zi cu zi, ce contin mucina, ulei, apă și minerale. Uleiul ajută la păstrarea lacrimilor, apa conține minerale, imunoglobuline și enzime cu rol în apărarea locală la infecții iar mucina realizează o primă interfață, ca o lentilă între cornee și aer.

Iritative date de alegeni sau agenți iritanți ( ex. Praf, fum, substante ce se dizolvă în filmul lacrimal și irită precum ceapa, etc). Au rolul de a îndepărta iritantul.

Psihice: ca răspuns la emoții: pot conține hormoni, substanțe antiinflamatoare, etc.

M-a intrebat odată copilul meu cel mare de ce sunt sărate? A trebuit să o fac să râdă ca era tristă și I-am povestit cât de importante sunt, că mineralele din filmul lacrimal sunt indispensabile bunei sale funcționări, acestea sunt însă sub formă de săruri, iar în funcție de ce le generează ele cristalizează diferit. Si i-am arătat cât de frumoase pot fi cristalizate prin sentimente: fericire, tristețe, iritare, râs…

Bine o să spuneți si ce-I cu atâta plâns? La ce ne folosesc lacrimile?

Fără lacrimi suprafața oculară ar fi ca un deșert arid și nu am mai vedea căci s-ar produce keratinizarea corneei ( în loc să fie transparentă ar deveni opacă ca pielea). Și lacrimile conțin tot ceea ce ne face ochii sănătoși (imunoglobuline, enzime, proteine, etc.) chiar dacă le pierdem uneori ușor…spre exemplu femeile plâng mai mult ca bărbații cu circa 60% mai mult.

Cu toate astea incidenţa ochiului uscat este mai mare la femei decât la bărbați. Nu mai știu dacă atunci când lăcrimează dreptul e semn de fericire sau viceversa însă dacă lăcrimează necontrolat e sigur semn că e necesar un consult oftalmologic.