loader image

Ce este Miopia?

Este o ametropie sferica in care razele luminoase paralele sau convergente venite de la mai mult de 6m focalizeaza intr-un punct focal secundar situat in fata retinei, persoane nevazand clar la distanta. Acest lucru se datoreaza unui dezechilibru dintre puterea dioptrica si lungimea axiala a globului ocular. Obiectele situate intre punctul remotum (punctul cel mai indepartat de ochi pe care o persoana il poate vedea fara a folosi acomodarea) si ochi formeaza imagini pe retina si sunt vazute clar, de aceea un miop pentru a imbunatati calitatea imaginii unui obiect il apropie de ochi.

Miopia este destul de rara la copii dar este mai comuna la cei care sunt nascuti prematur. La nastere copiii au un risc crescut de hipermetropie deoarece au un glob ocular mai scurt. In copilaria precoce ochiul devine gradual mai miop in cadrul procesului de emetropizare ca urmare a cresterii in lungime a ochiului si a aplatizarii corneei. In unele cazuri procesul continua dupa atingerea emetropiei si persoana va dezvolta gradual miopie. Prevalenta miopiei creste cu varsta pe masura ce ochiul creste in lungime.

Miopia poate sa apara ca urmare a modificarii indicilor de refractie a componentelor ochiului. Acest lucru se poate datora unor cauze congenitale (sdr. Down) sau unor cauze dobandite (cataracta- creste puterea de refractie a ochiului, trauma a corneei sau a cristalinului).

Pacientul prezinta vedere incetosata mai ales la distanta.


Din puncte de vedere clinic miopia se clasifica in:

– mica < -3D
– medie intre -3D si -6D
– mare > -6D

Din punct de vedere optic exista:

– miopie axiala: lungimea axiala a globului ocular este mai mare decat normalul si pentru fiecare 0.4 mm de elongatie miopia se mareste cu 1D

– miopie de curbura: curbura corneei este accentuata (ex. keratoconul, keratoglobul)

– miopie de indice: cresterea indicelui de refractie al cristalinului (ex. DZ, in perioadele de hiperglicemie si este o miopie tranzitorie)

Simptomul principal al miopului necorectat este vederea neclara la distanta si pentru a vedea mai clar acesta va ingusta fanta palpebrala. La persoanele cu miopie simpla efortul acomodativ este mai redus fata de o persoana emetropa si din cauza acestui lucru convergenta este uneori insuficienta aparand cefaleea. Noaptea cand predomina lumina violet si cea albastra miopia devine mai mare cu 0.5-1D si apare fenomenul denumit miopie nocturna.

Corectia miopiei simple se poate face optic (ochelari sau lentile de contact – lentile divergente) sau chirurgical (LASIK= laser in situ keratomileusis si LASEK= laser epithelial in situ keratomileusis).

Tratamentul miopiei nu este necesar in cadrul pacientilor asimptomatici (cei care au miopie mica) exceptia cazului in care exista asociata ambliopia (ochiul lenes).

Pacientii cu miopie au un risc crescut pentru detasare de retina si degenerare maculara. De asemenea prezinta risc de glaucom cu unghi deschis.

Prognosticul este in general bun pentru pacientii care au miopie mica sau moderata. In cazul pacientilor care au miopie severa cu fiecare dioptrie mai mare de -8D va creste semnificativ riscul de degenerare maculara si de detasare de retina.