loader image

Asta este un subiect ce poate dezumfla pe toată lumea. Adică după ce că te simți ca un balon se pare ca ti se vor modifica si ochii. Și totuși abordez subiectul pentru că o dragă prietenă si-a terminat lucrarea de doctorat în domeniu, iar rezultatele interesante îmi confirmă ideile anterioare:

Așadar ce mai pățesc și ochii în sarcină?

Mi-aduc aminte că, mioapa fiind și purtătoare de lentile de contact am avut șocul intr-o zi sa nu le mai tolerez deși purtam același brand de 6 ani. Eram distrusă ! Eu fără lentile de contact pe vremea aia nici nu ieșeam din casă iar sarcina era abia la început deci nici vorbă să rămân așa. Am incercat alte 2 branduri, am gasit in sfârșit o lentila zilnică ceva mai prietenoasă pentru condițiile de atunci. După sarcină: miracol , toleram niste lentile lunare cu care nu mă impacam deloc înainte de sarcină. Vorba aia: “ Dumnezeu le mai intelege pe femei!”

Explicația științifică însă e simplă: în sarcină se produc modificări ale filmului lacrimal ce pot produce intoleranța la lentilele de contact. Astfel că la a doua sarcină am făcut stoc de lentilele zilnice anterioare, care, ghiciti ce? Nu mi-au mai plăcut. Erau mai bune alt model de pe piață nou apărute. Imi venea sa ma zgarii pe ochi! Așadar nu disperați dacă patiti ceva similar mergeți la oftalmolog sau optometrist să ajusteze noi lentile de contact căci modificări ale filmului lacrimal putem păți toate la fiecare sarcină.

O altă problemă era că nu mai vedeam nici clar, se pare că există o mica tendință la miopie în timpul sarcinii , probabil datorită retenţiei de apă în tesuturi dar nu este clar demonstrat acest mecanism. Cu toate astea dioptriile revin la normal postpartum. De aceea eu nu recomand schimbarea dioptriilor în timpul sarcinii decât dacă diferența este netă și pacienta nu vede mai nimic.

Eu stateam la jumatatea distanței dintre televizor și pat dar lentilelor nu le – am schimbat dioptria. Sigur că după naștere imediat n-am observat nicio îmbunătățire: eram oricum obosită zi și noapte. Acum pot spune sigur însă că am aceeasi dioptrie ca inainte de prima sarcină.

Dacă apar modificări ale tensiunii arteriale sistemice: preeclamsie sau chiar eclampsie se pot produce alterări ale vederii : inceţoșarea ei, fotopsii, diplopie, diferite modificări ale câmpului vizual, etc. La nivel retinian vasele suferă și ele, putând apărea hemoragii, edem retinian difuz și alte semne de hipertensiune.

Diabetul gestational poate determina modificări la nivelul retinei care duc la simptome ca scăderea vederii, metamorfopsii, etc.

Toxoplasmoza oculară latentă preexistentă sarcinii se poate reactiva la nivel ocular fără însă sa aibe efect asupra fatului. Uveitele noninfectioase în schimb sunt mai puțin active în sarcină probabil datorita efectelor imunomodulatoare și modificărilor hormonale.

Așa că în principiu cu ochii scăpăm ieftin în sarcină: stocuri de lentile inutile 9 luni, ochelari ce nu ne ajută și alte patologii ce ne dau bătăi nu numai de cap. Dar cum se face că la sfârșitul sarcinii nimic din astea nu mai contează, căci e suficient un prim țipăt și lumea ta e alta?!

Asta ca sa știți ce se poate intampla! Si ca vă înțelegem.