De milioane de ani femeile adoră să se machieze în fel și chip pentru orice ocazie importantă din viața lor sau ca machiaj de zi cu zi.
Încă de pe vremea Egiptenilor femeile foloseau în machiajul ochilor două culori și anume verdele malahit pentru pleoapa inferioară și negru (kohl care era făcut din substanțe chimice sau funingine) pentru pleoapa superioară pentru faimosul ochi egiptean.
În loc de ruj, foloseau creioane pentru a-și colora buzele, iar pentru colorarea obrajilor aplicau diverse farduri și pudre pe bază de cinabru, iar pentru gingii mestecau diverse plante, astfel încât să le ofere culoarea roz.
În Grecia antică, se practica albirea feței cu ajutorul carbonatului de plumb și a calcarului. Datorită ingredientelor pe bază de arsenic folosite pentru epilare, pielea era afectată și persoanele sufereau răni severe care de multe ori duceau la moartea acestora.
În Roma antică, cel mai complex și mai celebru machiaj aparținea soției împăratului Nero, Poppaea, care avea nevoie de peste 100 de sclave pentru realizarea acestuia. În ciuda faptului că machiajul era atât de complex, el purta denumirea de „machiaj casnic” deoarece era purtat doar în prezența soțului.
În Franța se purtau alianțele false, marcate pe față cu ajutorul betelor de chibrite arse.
Indiferent de perioada de timp, femeile au fost interesate să arate cât mai bine, chiar dacă de multe ori acestea și-au pus sănătatea și chiar viața în pericol.
În zilele noastre piața de cosmetice este o întreagă industrie în care lumea investește mulți bani. Cosmeticele sunt de cea mai bună calitate, nu agresează tenul și mai mult îl protejează.
Ochii sunt cei care sunt mereu puși în evidență și de care trebuie să avem mare grijă.
Dacă nu le acordăm grija necesară ne putem afecta vederea.
Reguli de bază:
- Nu împarți niciodată cu nimeni produsele de machiaj. Acestea sunt extrem de ușor de contaminat cu diverși microbi sau viruși, apărând ușor diferite forme de conjunctivită și nu numai.
- Aruncă toate produsele de machiaj dacă au mai mult de un an de când sunt deschise. Un produs vechi este contaminat în timp cu diverse bacterii ce pot afecta ochiul.
- Nu dormi machiată niciodată, pentru nici un motiv. Este foarte posibil ca rimelul și fardul să ajungă în interiorul ochiului, formând ‘o casă’ bună pentru diferite afecțiuni.
- Spală pensulele în mod regulat pentru că acestea acmulează foarte multe bacterii în timpul utilzării.
- Nu te machia din mers. Există riscul să te rănești grav dacă nu ești atentă.
- Testea-ză produsele înainte de a le folosi pentru că există riscul ca tu să fii alergică la anumite ingrediente.
Frumusețea ochilor tăi stă în sănătatea lor.
Ai grijă de ochii tăi!