loader image

Un consult oftalmologic începe de obicei printr-o discuție pentru a te cunoaște medicul mai bine. Cel mai probabil vei fi întrebat de ce ai venit, ce te supară sau dacă este doar un control obișnuit. O să te întrebe ce alte afecțiuni ai mai avut, operații, etc sau dacă în familie ai avut rude cu afecțiuni oftalmologice sau generale.Acuitatea vizuală

Inițial o să îti măsoare acuitatea vizuală sau cât de bine vezi atât la distanță cât și la aproape punându-te să citești litere, cifre sau desene din ce în ce mai mici pe un ecran sau panou (care se numește optotip). Apoi medicul îți va măsura dioptriile la un aparat numit autorefractometru sau dioptron la care vei sta sprijinit cu barba pe o mentonieră și cu fruntea lipită în timp ce vei privi spre o imagine îndepartată (căsuță sau balon de obicei).

Biomicroscopul

Vei mai fi examinat la biomicroscop unde vei sta tot lipit cu fruntea și bărbia pentru a menține capul nemișcat pe cât posibil în timpul examinarii și medicul te va examina cu o lumină de intesitate și culoare diferite (poate fi albă, galbenă, verde, albastră). Medicul îți va prescrie ochelari în cazul în care este necesar acest lucru prin adaptarea unei rame de probă la care adaugă diferite lentile cu care trebuie să decizi cu care se vede mai bine, fie pentru distanță fie pentru citit.

Tensiunea oculară

Măsurarea tensiunii oculare este un procedeu puțin mai greoi ca prima experiență. Se poate măsura prin tonometru contact (cu un aparat atașat la biomicroscope ce conține o tijă cu o prismă) prin administrarea inițială de anestezic local, pentru că așa cum îi zice numele, va atinge ochiul în partea din față, numită cornee. După anestezic medicul va aplica o picatură colorată în portocaliu numită fluoresceină pentru a colora suprafața anterioară și va aplica dispozitivul pe ochi în timp ce va ține cu mana ușor de pleoape ca să nu clipești. Procedura este ușoara însă necesită puțină concentrare din partea ta, durând circa 20 sec pentru fiecare ochi. Altă metodă de măsurare a tensiunii intraoculare este prin non contact cu un aparat care emite către ochi un jet de aer. Procedura este mai simplă dar nu atât de precisă ca tonometria contact.

Ultimul pas al consultului oftalmologic este examenul fundului de ochi care se poate face cu dilatarea pupilei cu picături sau fără acestea (mai puțin amplă însă) și cu un oftalmoscop (un aparat cu lumină relativ puternică) sau cu lentile speciale la biomocroscop.

Prescripția

Consultația se termină cu prescripția finală de ochelari sau a altor tratamente.

Alegerea ochelarilor nu este un proces banal și specialistul optometrist are un rol esențial deoarece este important nu numai găsirea unei rame estetic potrivite cât și adaptarea acesteia pentru distanța interpupilară, grosimea lentilelor în funcție de dioptrii, corecta balansare a dioptriilor, distanța ramei față de ochi, unghiul pantoscopic (unghiul făcut de ramă cu fața). Aceste aspecte le poate evalua optometristul fie prin aprecieri personale fie cu ajutorul unei tablete cu software specializat de prelucrare a acestor informații.

Să ne vedem cu bine!