loader image

Când ne referim la o persoană ca fiind „suspectă de glaucom”, intrăm într-o zonă de evaluare medicală minuțioasă. Acest termen indică prezența unor simptome și semne clinice care sugerează posibilitatea dezvoltării glaucomului, deși încă nu există dovezi concludente ale leziunii nervului optic caracteristice glaucomului. Detaliem aceste semne:

Hipertensiune Oculară (Presiune Intraoculară Crescută): Unul dintre cei mai semnificativi factori de risc, reprezintă o creștere a presiunii interne a globului ocular peste valorile normale, ceea ce poate duce, în timp, la deteriorarea nervului optic.

Aspect Patologic al Nervului Optic (Papilă Optică): Acesta include modificări în aspectul și structura papilei optice, cum ar fi creșterea dimensiunii excavării (cupping) sau subțierea marginilor papilei, care pot indica un stres cronic asupra nervului optic.

Scotome (Defecte ale Câmpului Vizual): Aceste scotome, sau zone de pierdere a vederii, în special în fazele inițiale, pot fi subtile și detectabile doar prin testări de câmp vizual perimetrice.

Anomalii ale Stratului de Fibre Nervoase Retiniene: Schimbări în stratul de fibre nervoase, observabile prin tehnici de imagistică retiniană precum tomografia cu coerență optică (OCT), pot semnala deteriorarea precoce înainte de apariția simptomelor clinice evidente.

Anomalii ale Unghiului de Drenaj: Aceasta implică evaluarea structurii anatomice prin care umorul apos se drenează din ochi, cu ajutorul gonioscopiei. Anomalii ale unghiului pot indica un risc crescut de glaucom cu unghi îngust sau închis.

Istoric Familial de Glaucom Sever sau Factori de Risc Asociați: Un istoric familial pozitiv pentru glaucom, în special în rudele de gradul întâi, crește semnificativ riscul individual de a dezvolta boala.

Utilizarea Prolongată de Corticosteroizi, în Special Sub Forma de Picături Oculare: Expunerea îndelungată la corticosteroizi este asociată cu o creștere a riscului de glaucom secundar, ca urmare a creșterii presiunii intraoculare.

Coexistența Altor Afecțiuni Oculare: Anumite condiții patologice oculare, cum ar fi uveita sau pseudoexfoliația, sunt frecvent asociate cu un risc crescut de glaucom.

Identificarea timpurie a pacienților „suspecți de glaucom” este crucială pentru prevenirea progresiei bolii și păstrarea funcției vizuale. Aceasta implică o monitorizare atentă, evaluări periodice și, dacă este necesar, inițierea precoce a tratamentului pentru a minimiza riscul de deteriorare a nervului optic și de pierdere a vederii.