Afecțiuni oculare des întâlnite în sezonul rece
dec. 15, 2023 | Noutati
Ochii sunt foarte sensibili la frig, fiind, de asemenea, expuși în mod constant la agenți externi. Odată cu venirea frigului, încercăm să ne protejăm de temperaturile de îngheț pentru a evita îmbolnăvirea, dar și ochii ar trebui să se bucure de aceeași atenție ca și restul corpului.
Care este sistemul de protecție folosit de ochii noștri?
Ochii au propriul sistem de protecție, de exemplu, prin intermediul lacrimilor. Chiar și așa, este important să avem grijă și să îi protejăm, menținând obiceiuri bune, care ar trebui să se adapteze la climatul și mediul în care ne aflăm în orice moment.
Când vine iarna, ochii suferă mai ales, deoarece temperaturile scăzute tind să usuce membrana mucoasă care acoperă globul ocular și corneea, ceea ce poate provoca un sentiment de uscăciune. Ochiul uscat este una dintre cele mai frecvente condiții în timpul iernii. Un alt factor de luat în considerare este protecția solară, deoarece iarna, soarele deși nu se arată des, radiațiile ultraviolete sunt prezente chiar și atunci când sunt nori, motiv pentru care este recomandat să folosim ochelari de soare adecvați, mai ales dacă practicăm activități montane și alte sporturi de zăpadă.
Ce afecțiuni oculare apar frecvent în sezonul rece?
Pot fi prezente anumite patologii care ne pot însoți iarna, dintre care le amintim pe următoareleꓽ
Una dintre cele mai frecvente probleme în timpul lunilor de iarnă este cea în care ne simțim ochii uscați. Deși mulți oameni cred că iarna este cel mai umed sezon al anului din cauza prezenței mai mari a ploii și a zăpezii, există zile în care aerul poate deveni foarte uscat, iar acest mediu poate provoca iritarea ochilor. Aparatele de încălzire pot provoca, de asemenea, diverse probleme de sănătate vizuală, prin urmare, se recomandă crearea unui mediu umed în casele noastre cu umidificatoare, precum și o aerisire zilnică.
Dacă anterior am specificat uscăciunea ochilor, iarna putem resimți și o lăcrimare excesivă, care poate apărea ca urmare a prezenței vântului, aerului rece, dar și din cauza alergiilor specifice sezonului rece. Ochelarii de soare sunt un mijloc excelent de a ne proteja de acțiunile externe ale mediului, în special atunci când lăcrimăm foarte mult și des. Desigur, un consult oftalmologic este esențial, pentru a se stabili cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Frigul este responsabil și pentru episoadele de roșeață, inflamație și sensibilitate oculară. În plus, pe lângă roșeață, pot apărea ticuri sau spasme involuntare ale ochilor, dacă aceștia sunt extrem de iritați.
Deși soarele nu este des prezent iarna, gheața și zăpada sunt suprafețe care ne pot dăuna. Cea din urmă ne afectează vederea, deoarece peste 80% din razele UV care ajung la nivelul zăpezii, se reflectă în mediu. Mai mult, poate apărea și fotokeratita, care este ”orbirea” cauzată de zăpadă. Aceasta este resimțită în special de către schiori și alpiniști, care desfășoară activități la altitudini mari.
Pot fi mai multe afecțiuni oculare pe timpul iernii, însă cele amintite anterior sunt mai frecvente. Orice simptom apărut la nivel ocular impune un consult oftalmologic, excluzându-se auto-tratarea la domiciliu!