loader image

Cred că orice băiat îşi doreşte la un moment dat o sabie să se joace de­-a cavalerii şi o fetiţă visează în copilărie o baghetă de prinţesă…

Ceea ce nu cunoaştem cu adevărat este cât de periculoase pot fi acestea în joaca lor lipsită de griji. O statistică din SUA arată că anual 125.000 copii suferă un traumatism în regiunea feţei şi majoritatea afectează şi regiunea oculară. Mai mult decât atât 35% din traumatisme survin la copiii sub 5 ani. Traumatismele oculare merg de la simple eroziuni la nivel corneean până la ulcere corneene, cataractă traumatică, sânge în ochi (hemoftalmus) şi decolări de retină.

Pe primul loc aş pune armele cu variate proiectile (unul din pacienţii mei se lovise cu o săgeată cu ventuză, nici până acum nu am înţeles cum o ventuza de 3 cm diametru a încăput în ochi) şi aş adăuga pe acelaşi loc şi armele cu apă. Apoi armele ascuţite ca săbiile, baionetele, etc deşi am văzut traumatisme cu bagheta magică de prinţesă care au transformat pretendenta la tron într-un mic pirat pansat la ochi. Nu ar fi de neglijat spumele colorante, zăpada carbonică de la petreceri care pot produce iritaţii oculare şi alergii.

Unul din cele mai dramatice cazuri pe care le-am văzut a fost al unei fetiţe de 9 ani care avea o gaură maculară cu pierderea vederii de la un pointer Laser, de aceea sfătuiesc toţi părinţii să nu cumpere astfel de jucării vreodată. Proiectoarele Laser şi pointerele laser pot produce arsuri retiniene dacă sunt proiectate în ochi cu modificări ireversibile ale vederii.

Aşadar pentru o lume fără zâne pirat gândiţi-vă cu mintea de adult nu cu sufletul de copil când faceţi un cadou.