Dintotdeauna am considerat ochii albaştri speciali: că cei cu ochii astfel sunt romantici, sensibili, mai vulnerabili şi că tind să ia totul în serios. Ca oftalmolog constat că am avut dreptate, ştiințific vorbind, într-o singură privinţă: sunt mai vulnerabili. Deoarece conțin puțină melanină sunt mai puțin protejaţi de lumina puternică şi pot face melanom ocular mai frecvent.
De aceea recomandarea mea este de utilizare a ochelarilor de soare sau lentilelor fotocromatice ca metodă de protecție UV. Un avantaj interesant însă este că noaptea se descurcă mai bine ca restul deoarece intră mai multă lumină în ochi aşa că măcar nu se împiedică de pat prin cameră ca noi ceilalți. Sunt mai speciali deoarece doar 8% din populația lumii are ochii albaştri şi studiile noi sugerează existența unui singur strămoş comun care a suferi o mutație genetică, strămoş provenind se pare din zona Mării Negre.
Insă genele care codează culoarea albastră a ochilor sunt de fapt mai multe nu este neapărat ca un copil provenind din părinți cu ochi albaştri să aibă la rândul său ochii albaştri. Dar fascinația oamenilor pentru ochi albaştri ramâne, dovadă fiind că este cea mai dorită culoare la lentilele de contact.