Cred că oricare din noi a avut un moment în care I s-a spus ”mănâncă morcovi că te ajută pentru ochi” de către părinţi. Eu una care purtam ochelari în copilărie cred şi azi că mă înrudesc cu Bugs Bunny. Cu toate acestea există suficiente dovezi că unele vitamine şi suplimente alimentare ajută ochii.
In studii serioase precum AREDS (Age-Related Eye Disease Study ) s-a demonstrat că suplimentarea cu vitamine au efecte benefice la unii pacienţi în menţinerea degenerescenţei maculare legată de vârstă (DMLV) formă medie sau severă cu păstrarea vederii pentru o perioadă mai îndelungată. Care erau aceste vitamine? Iată formula original folosită în studiu: Vitamina C, 500 mg; vitamina E, 400 IU; zinc, 80 mg; cupru, 2 mg; luteină, 10 mg şi zeaxantină, 2 mg.
Totuşi lista vitaminelor benefice pentru ochi este mai lungă şi ea cupinde :
- Beta-caroten luat în combinaţie cu zinc, vitamina C şi E poate reduce progresia DMLV. Surse alimentare: morcovi (bineînţeles!), cartofi dulci, spanac, dovleac.
- Bioflavonoide: protejează împotrva cataractei şi DMLV. Surse alimentare : ceai verde, vin roşu, citrice, afine, cireşe, soia
- Luteină, Zeaxantină și Mezo-Zeaxantină: pot preveni cataracta şi DMLV. Surse alimentare : spanac, varză, varză de Bruxelles, dovleac, broccoli.
- Omega-3: ajută la prevenţia DMLV si a sindromului de ochi uscat. Surse alimentare : peşte, seminţe crude, alune, migdale, fistic.
- Seleniu: combinate cu carotenoizii, vitamna C şi E reduce riscul în DMLV forme avansate. Este important şi în exoftalmia Basedow-Graves. Surse alimentare: fructe de mare, nuci braziliene, orez maro.
- Vitamina A: este utilă în sindromul de ochi uscat. Surse alimentare : ficat, ouă, unt, lapte.
- Vitamina C: reduce riscul de cataractă şi DMLV. Surse alimentare: aredi gras,căpşuni, broccoli, citrice, pătrunjel.
- Vitamina D: reduce riscul de DMLV. Surse alimentare: peşte ( somon, sardine, macrou), lapte. Expunerea la soare prin stimularea producţiei de vitamină D la nivelul pielii de către razele ultraviolete. Căteva studii arată că miopii au nivele mai scăzute de vitamină D.
- Vitamina E: reduce riscul de DMLV avansată.Surse alimentare : alune de pădure, migdale, seminţe de floarea soarelui.
- Zinc: în combinaţie cu vitamina A reduce riscul de DMLV. Surse alimentare: scoici, carnea de vită, raci, carnea de curcan.
In general este bine să ne luăm nutrienţii printr-o alimentaţie sănătoasă ce ar trebui să include peşte de 2-3 ori pe săptămână şi fructe şi legume colorate. Dacă vrei să iei suplimente alimentare pentru vedere, discută cu oftalmologul, supradozarea unora sau combinarea cu alte medicamente poate fi dăunătoare.
Bon appétit!