loader image

Dangerous liaisons ( Legaturi periculoase) este unul din filmele mele preferate cu Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves și Uma Thurman a cărui acțiune in Franta Rococo se învârte între jocuri periculoase de tradare și pasiune…
Cum se aplică conceptul acesta în oftalmologie, vă întrebați? Ideea mi-a venit citind un articol privind ochiul uscat și absența somnului în special cu bătaie lungă în boala depresiva și calitatea vieții scăzută…

Studiul realizat la 890 femei cu vârste între 30 si 69 ani cunoscute sau nu cu uscăciune oculara a arătat că majoritatea femeilor cu uscaciune oculara aveau o calitate a somnului mai proastă decât pacientele normale. Instrumentele de testare a calității somnului au fost Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) si pentru testarea calității vieții Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Rezultatele au fost copleșitoare: tulburările somnului la pacientele cu sindrom de ochi uscat erau asociate cu depresie și CULMEA erau mai accentuate la femeile tinere ( se știe că depresia se accentuează cu vârsta). Sigur, grupul acesta de vârstă descriau și mai acut simptomatologie ca ochi grei, uscaciune, iritație, durere oculara, oboseală, pe când grupul pre si post menopauză deși realizau această simptomatologie considerau ca face parte din manifestarile premergătoare sau post- menopauză.

Așadar am concluzionat că acest sindrom ne fură fără să ne dăm seama somnul si placerea de a trăi intr-un mod parșiv și tăcut…Vestea bună este că metodele de diagnostic sunt facile și putem să intervenim din forme incipiente cu lacrimi…artificiale…La filmul de mai sus eu am plâns un pârâu. Voi?

P.S atașez in limba engleză ( nu am traducerea in limba romana) a chestionarelor menționate, pentru curioase/curioși. Se pot descarca si de pe net:)

Chestionar 1

Chestionar 2