Am observat recent in discuțiile de pe forumurile de mămici unde sunt afiliată ( De! Mai fac si ale mele una alta, macar vad ca si altii sunt la fel:)) că nu există un consens de cunoaștere a utilizării ochelarilor de soare la copil.
Ca să ne fie clar tuturor studiile susțin ca până la 18 ani deja am acumulat 25% expunere la soare din totalul vieții noastre. Mai mult la copiii sub 10 ani riscul este mai mare de injurie retiniană datorită transmisibilitatii crescute la nivelul cristalinului atât a luminii albastre cât si a razelor UV.
Cu toții stim ca este indicat sa evităm expunerea copiilor la soare între orele 10-16 și in afara acestui interval utilizarea mai multor metode de protecție. Academia Americana de Pediatrie recomanda atât purtarea unei palariute dar si a ochelarilor de soare inclusiv la copiii mici.
S-au studiat multe tipuri de lentile de soare si rame de ochelari de soare pentru copii in privința calității acestora ( numai in SUA sunt aprobate 40 tipuri de lentile si rame de soare pentru copii) deoarece unele determinari calitative au eșuat în oferirea protecției adecvate, a siguranței necesare vârstei, a rezistenței lentilelor și absenței aberațiilor care ar putea influența negativ vederea unui sistem optic în formare așa cum este vorba la copii. De aceea este recomandată alegerea ochelarilor de soare împreună cu un specialist în domeniu, poate uneori în detrimentul „modei” dar mai mult ca sigur în favoarea „siguranței și protecției.
Chiar ultimele cercetări atestă necesitatea acestora inclusiv la copiii miopi ( despre care se susținea că nu au voie sa poate ochelari de soare) deoarece cantitatea de lumină ” benefică ” pentru acestia este depășită de aproape 11 ori, putând fi nocivă la expunerea îndelungată.
Ca experiență personală pot spune că mi-am protejat copiii de mici, prima pereche survenind la 9 luni. Recunosc că era mai mult pe jos decât pe ochi. De pe la 2 ani jumate lucrurile au stat mai bine. Acum ne dorim doar ochelari roz și mov…
Referinte:
Maguire-Eisen, M., Rothman, K., & Demierre, M. F. (2005). The ABCs of sun protection for children. Dermatology Nursing, 17(6), 419.
Kahan, T., Sidhu, S., & Adesman, A. (2019). Adequacy of Ultraviolet Protection of Children’s Sunglasses. Medical Research Archives, 7(3).
Wagner, R. S. (1995). Why children should wear sunglasses. Patient Care, 29(12), 178-183.
Dain, S. J. (2003). Sunglasses and sunglass standards. Clinical and Experimental Optometry, 86(2), 77-90.
Balk, S. J. (2011). Ultraviolet radiation: a hazard to children and adolescents. Pediatrics, 127(3), e791-e817.
Committee on Environmental Health. (1999). Ultraviolet light: a hazard to children. Pediatrics, 104(2), 328-333.
Lanca, C., Teo, A., Vivagandan, A., Htoon, H. M., Najjar, R. P., Spiegel, D. P., … & Saw, S. M. (2019). The effects of different outdoor environments, sunglasses and hats on light levels: Implications for myopia prevention. Translational vision science & technology, 8(4), 7-7.