loader image

Dupa varsta de 40 de ani apare inevitabil scadera vederii la aproape si totodata nevoia de a indeparta obiectele, cartile, telefonul de ochi pentru a putea vedea sau citi. Inseamna ca s-a instalat presbiopia, fenomen fiziologic care apare cu inaintarea in varsta si se explica prin scaderea capacitatii de acomodatie a cristalinului (lentila ochiului).

Asadar cristalinul isi pierde elasticitatea si nu isi mai poate modifica forma pentru a-si mari puterea dioptrica si a oferi o vederea clara la aproape. Toti ne vom confrunta cu aceasta problema, chiar si cei care nu au purtat niciodata ochelari. In acest moment intervenim noi cu un mic ajutor, compensand imbatranirea ochiului cu dioptrii pentru aproape, care pe masura ce inaintam in varsta vor tot creste. Scade capacitatea de acomodatie – creste dioptria la aproape.

Exista mai multe optiuni pentru corectia presbiopiei:

1. Corectia cu ochelari:

– monofocali, o pereche pt distanta si una pentru aproape
– bifocali: corecteaza vederea la dist si la aproape
– progresivi, prin care pacientul va vedea clar la distanta, intermediar si aproape privind printr-o anumita zona a lentilei
– progresivi tip „office”, utili mai ales pentru persoanele care desfasoara o activitate de birou, in fata calculatorului,pentru ca ofera o vedere clara atat la aproape, cat si la distanta intermediara (ex. monitorul calculatorului).Nu va panicati! Ochiul e un organ atat de intelligent si va face singur acest lucru , fara vreun efort exagerat din partea dumneavoastra.

2. Corectia cu lentile de contact

-multifocale sau bifocale cu care pacientul va putea sa vada atat la distanta cat si la aproape . Acestea pot avea mai multe designuri : asferic, concentric, difractiv . Si aici ochiul se va descurca sa isi gaseasca zona potrivita prin care va putea sa vada clar, exact ca in imaginile de mai jos.

3. Inlocuirea cristalinului cu unul artificial

Acest procedeu chirurgical se realizeaza cu precadere in caz de cataracta si se pot pune cristaline monofocale sau multifocale care vor corecta pe acelasi principiu ca si ochelarii dar fara sa purtam ochelari

Dr. Oana Cozmei