loader image

Printre primii ani de rezidentiat o pacienta s- a prezentat la camera de garda cu o conjunctivita cu secretii purulente, care la 5 minute dupa ce le stergeam reapareau. Pe langa acestea, pacienta mai prezenta semnele si simptomele tipice unei conjunctivite: hiperemie conjunctivala, edem palpebral, avea si niste hemoragii subconjunctivale.

Sub tratamentul corect pe care i l- am recomandat dupa o sapt pacienta era perfect vindecata si cu un zambet mare in semn de multumire. Am fost cea mai fericita in acea zi.

Conjunctivitele sunt afectiuni inflamatorii ale conjunctivei. Acestea pot fi : bacteriene, virale sau alergice.

• CONJUNCTIVITA BACTERIANA
Pacientul poate prezenta urmatoarele simptome: prurit, senzatie de corp strain, lacrimare, fotofobie, vederea nu e afectata. Semnele ce pot fi observate sunt un ochi rosu cu secretii muco- purulente, dimineata la trezire pleoapele sunt lipite. Pleoapa poate fi edematiata.

• CONJUNCTIVITA VIRALA
Caile de transmitere sunt aeriene, prin contact mana –ochi sau prin apa de la piscina. Pacientul prezinta un debut brusc, frecvent unilateral, care apoi se bilateralizeaza, hiperemie conjunctivala, hiperlacrimare, secretie apoasa, edem al pleoapei. In unele cazuri, este afectata si corneea, producandu-se scaderea acuitatii vizuale.

• CONJUNCTIVITA ALERGICA
Poate avea o evolutie sezoniera in functie de expunerea la alergenii care provoaca boala, de aceea e important sa se evite, daca este posibil expunerile la alergenii respectivi cunoscuti (polen, praf, etc). Debutul e brusc, cu senzatie de mancarime, intepaturi , congestive conjunctivala, secretii apoase, hiperlacrimare. Sunt frecvent bilaterale.

Tratamentul conjunctivitelor este diferit in functie de etiologie. De aceea este indicat la primele simptome sa va prezentati la medicul oftalmolog.

Pentru prevenirea conjunctivitei este recomandat sa evitati contactul cu ochiul afectat, igiena mainilor cu apa si sapun, igiena lucrurilor personale: propriul prosop , propria fata de perna, evitarea folosirii cosmeticelor si a lacrimilor artificiale la comun. Este foarte important pentru persoanele care poarta lentile de contact sa intrerupa portul acestora cand fac o conjunctivita. Reluarea portului trebuie sa fie recomandata de un medic oftalmolog.

 

Dr. Oana Cozmei