loader image

Cand mergem la plaja cumparam  creme de protectie solara din farmacii si cu un grad de protectie cat mai ridicat ca sa ne ferim pielea de radiatiile UV. De ce nu am incerca sa ne protejam si ochii cu o pereche de ochelari cumparati dintr-un loc avizat cu filtru de polarizare si efect impotriva razelor UV?

Rolul ochelarilor de soare este acela de a proteja ochiul de radiatiile  ultraviolete, iar produsele din optici au lentilele tratate special pentru a indeplini aceste conditii. Altfel daca vom achizitiona o pereche de ochelari de soare din orice piata/mall acestia vor dilata pupila, pentru ca aceasta se face mai mare la intuneric sau semi- intuneric , iar in ochi vor patrunde mai multe raze ultraviolete.

Atunci cand ochii sunt expusi prelungit la aceste radiatii daunatoare apare cataracta, degenerescenta maculara, afectiuni ale conjunctivei: pinguecula, pterigion, dar poate fi afectat si  tegumentul periocular.

Dupa ce caracteristici ne uitam la o pereche de ochelari de soare ?

Pe ochelari trebuie sa fie afisat marcajul „CE” (conform normelor UE), nivelul de protectie impotriva radiatiilor, numele si adresa producatorului, cat si instructiuni de utilizare si curatare a lentilelor.

In funcție de gradul de protecție UV, există cinci tipuri de lentile de ochelari de soare:

Categoria 0 1 2 3 4
Gradul de protectie UV 0-20% 20-57% 57-82% 82-92% 92-97%
Indicatii de purtare -zile fara soare, -innorate -Vreme cu nori

-putin soare. Protectia e foarte slaba.

 

-soare moderat

Nivel mediu de protectie fata de razele UV.

-soare puternic

– medii cu lumina reflectata

-soare puternic

– medii cu lumina reflectata

-nu sunt indicati la condus

Ochelarii de soare pe langa filtrul de protectie impotriva razelor UV pot sa mai aiba si un filtru de polarizare.  Ele sunt diferite si nu toti ochelarii polarizati au si filtru UV.

Ce inseamna aceste lucru?

Filtrul de polarizare elimină strălucirea orbitoare a obiectelor  și protejează ochii.

Orice tip de lumina atat cea naturala, cat si cea artificiala e raspandita in toate directiile. Cand atinge o suprafata tip oglinda:  apa sau orice suprafata dura, zapada, gheata, asfaltul, ea se reflecta catre ochiul uman la o intensitate mai mare, cu o stralucire orbitoare.

Lentilele polarizate au în compoziție un filtru laminat, care absoarbe lumina orizontală și permite doar luminii verticale să treacă prin lentilă. Astfel ele reduc strălucirea cauzată de reflectarea luminii pe aceste suprafete, oferind o claritate foarte mare a imaginii, deoarece cresc contrastul.

Atat pentru doamne cat si pentru domni un ochelar de soare ales cu grija sa se potriveasca fizionomiei, poate fi accesoriul perfect pentru a completa orice stil vestimentar si pentru a iesi din cotidian.

 

Dr. Oana Cozmei