loader image

Retinopatia de prematuritate( ROP) este o afecțiune a vaselor retiniene care apare doar la copiii născuți prematur și care nediagnosticată și  netratată la timp poate duce la orbire.

Cei mai expuși de a face boala sunt cei care la naștere au mai puțin de 32 de săptămâni de gestație și/sau o greutate mai mică sau egală de 1500 de grame. Există riscul de apariție a retinoaptiei de prematuritate și la vârste gestaționale mai mari în cazul folosirii nejudicioase a oxigenului și în cazul copiilor ce asociază alți factori de risc precum ventilația mecanică, asfixia la naștere, șoc, sepsis.

Copiii trebuie examinați pentru prima oară la 28 de zile de viață. Următoarele controale se fac la interval de 7-14 zile în funcție de stadiul bolii.

Boala are 5 stadii – primele 2 stadii se vindecă spontan, în stadiul 3 de obicei este indicat tratamentul, stadiile 4 și 5 de dezlipire de retină, în care ajung copiii cu forme severe și cei nediagnosticați și netratați la timp.

Metodele de tratament ale retinopatiei de prematuriate:

Injecțiile intravitreene cu bevacizumab – se indică în formele agresive de ROP din zona I și uneori se asociază laserterapiei în cazurile severe care nu răspund la tratament.

-Laserterapia – se indică în ROP din zona II.

Chirurgia vitreo-retiniană -se indică în stadiile 4 și 5 de dezlipire de retină.

Copiii trebuie monitorizați pe termen lung , aceștia fiind predispuși la afecțiuni oftalmologice care necesită tratament la vârste mici: miopie, anizometropie, ambliopie, strabism, dezlipiri de retină tardive.

-Cei care au avut nevoie de tratatment trebuie reexaminați la 4-6 luni dupa regresia bolii.

-Cei care nu au avut retinopatie de prematuriate sau care au avut un grad mai mic și care a regresat spontan, trebuie examinați periodic, la interval de 1-2 ani.

Pentru a avea un copil cu o vedere normală, părinții trebuie să asculte indicațiile medicului oftalmolog și să aducă copilul la controale periodice.

ROP agresiva posterioară:

 

Dupa tratamentul cu Bevacizumab intravitreean, se observă cum boala regresează și retina se vascularizează normal: