loader image

De câteva zile avem o polemică legată de cum și cât trebuie să învețe un rezident în perioada de rezidențiat. În era vitezei și consumatorismului a devenit o modă să vrei repede că doar plătești, nu?

Vreau însă să vedeți povestea și din partea mea ca medic ce are un grup mic în spate ce privește mereu curios peste umărul meu… Aud de multe ori pacienții: păi mai multe mi-a facut rezidentul decât doamna doctor și ma întristează pentru că realitatea este alta: nu poți învăța pe cineva răbdarea, perseverența, să-i antrenezi curiozitatea și să-i aprinzi pasiunea pentru ceea ce face doar arătându-i poze din carte…

Oricărui pacient de-al meu pot să-i termin un consult cap coadă în maxim 20 min, am maxima dexteritate cu oricare din aparatele mele, dar îmi trimit rezidenții mereu înainte ca să experimenteze acest lucru ei înșiși, să învețe să gândească un caz nu să-l servesc eu pe tavă.

Nu vă puteți imagina plăcerea de a descoperi înaintea maestrului tău un diagnostic, ca să nu vă mai spun mândria mea când vin cu câte o rezolvare la care nici nu mă gândisem încă. Este cu atât mai complicat acest proces în momentul în care pacientul vine la cabinet și vrea consultul pe repede înainte, dar și aici este acceați discuție, ei își taie din timpul liber ca să vină să învețe mai mult, mai divers așa că de obicei discuția nu este doar medic-pacient ci medic- pacient- rezident.

Și nu vă priviți ca animale de experiment, că m-a vazut și X și Y de am obosit, ci mai degrabă ca pe niște cărți foarte interesante pe care așteaptă să le înțeleagă și să le ghicească. De aceea la noi în clinica (probabil că vom implementa asta și la spital) vi se oferă cafea, ceai, bomboane și alte mici atenții ca să putem să vă descoperim cu placere, să ne formăm ca oameni și doctori așa cum îmi doresc eu să fie cei ce ma vor trata pe mine la bătrânețea mea.

Și să nu aud că “dar pleacă oricum din țară“ că mă supăr! De unde știți că acolo nu-l tratează pe viitorul soț al nepoatei mele din partea primului copil, adică tatăl strănepoților mei, huh? Deci dragă pacient al meu, hai să fim împreună o echipă pentru mai bine al strănepoților noștri!