Degenerescenta maculara legata de varsta sau DMLV este o afectiune a maculei sau a zonei de maxima acuitate vizuala a retinei. Degenerescenta maculara afecteaza atat vederea la distanta cat si cea la aproape, astfel unele activitati precum cititul, devin imposibile. Degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea central a retinei prin aparitia incetosarii, a unor pete negre sau distorsiuni, neafectand vederea periferica. De exemplu, puteti vede conturul ceasului, dar nu puteti spune cat este ora.
Factori de risc:
- Varsta peste 55 ani: factorul principal
- Rasa : mai frecventa la rasa alba
- Ereditar : riscul e de 3 ori mai mare la persoanele care au in familie rude de gradul I cu DMLV
- Fumatul
- Hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia
- Expunerea la lumina puternica
Clasificarea imbatranirii retiniene:
- Forma uscata este initial asimptomatica, cu simple anomalii functionale nesesizate de pacient cum ar fi scaderea sensibilitatii la contrast, scaderea adaptarii la intuneric, scaderea sensibilitatii centrale, anomalii ale vederii colorate. Clinic se traduce prin necesitatea cresterii iluminarii la citit, vedere incetosata central, cu nerecunoasterea figurilor la distanta.
- In forma umeda apar niste vase anormale subretiniene, neovase, care sangereaza foarte usor pierd lichid prin peretele vascular care se acumuleaza subretinian iar in stadii avansate determina aparitia de tesut cicatricial fibros ce va determina modificari ale formei maculei. Liniile drepte incep sa devina odulate, curbate, iar obiectele pot fi vazute mai mici sau mai mari decat in realitate. In centrul imaginilor apar pete negre, care devin mai mari pe masura ce zona afectata creste.
Cum diagnosticam?
- Examen oftalmologic complet: acuitatea vizuala, testul grilei Amsler, examenul fundului de ochi, computer tomografia oculara
- Pacientii pot sa isi testeze si acasa vederea folosind Grila Amsler
- Sa tina grila la 30 – 35cm distanta si la o lumina buna;
2. Sa poarte ochelarii de cititdaca e cazul;
3. Sa isi acopere un ochi;
4. Sa se uite la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit;
5. Sa fie atent daca celelalte linii se modifica, daca acestea apar intunecate, distorsionate, ondulate;
6. Se repeta procedura si cu celalalt ochi;
7. Se trag concluziile, iar in cazul aparitei modificarilor trebuie facuta vizita obligatorie la medicul oftalmolog.
Tratament
Unele substante nutritive pe baza de antioxidanti, acizi grasi nesaturati, luteina, vitamine, cupru, zinc si seleniu ar putea preveni sau chiar incetini procesele de imbatranire maculara.Luteina, un constituient de baza al pigmentului macular, are o importanta actiune de protectie impotriva radiatiei luminoase albastre, reducand riscul de aparitie al degenerescentei.
Pentru forma umeda a bolii : injectarea intraoculara, in conditii de sterilitate a unei substante anti-VEGF: Avastin, Lucentis , Eylea. Aceste injectii se fac initial in numar de 3 la cate 1 luna distanta pentrua fi eficiente.
Dr. Oana Cozmei