loader image

Am început sa va povestesc din noutățile Congresului ARVO din Hawaii de anul ăsta cu prima cornee imprimată 3D, însă de departe m-au impresionat cele două cazuri cu DMLV formă umedă ce au acceptat să primească  un transplant subretinian  al unui patch cu celule stem care au redat suficientă vedere pacienților voluntari iîn studiu astfel încât aceștia să poată citi din nou.

Degenerescența maculară legată de vârsta este o boală a vârstnicilor ce presupune pierderea silențioasă a vederii până la incapacitatea de a vedea la citit, distinge fețele cunoscuților sau pierderea vederii la distanță. Vindecare a DMLV formă umeda nu există, se pot injecta substanțe în ochi (anti VEGF –antib factori de creștere vasculară F) și alte tratamente medicamentoase care pot ține boala pe loc.

Pacienții cu forme avansate de DMLV devin dependenți pentru viața cotidiană de ajutorul familiei, incapacitatea de a vedea reflectându-se în toate aspectele  vieții, iar un studiu recent arată că pierderea vederii este mereu însoțită de o depresie profundă. Factori de risc suplimentari în afara vârstei sunt legați de fumat,  obezitate și hipertensiune arterială.

Terapia cu celule stem este în curs de evaluare privind riscurile și beneficiile pacientului, dar aceste rezultate sunt încurajatoare, mai ales pentru pacienții in vârstă ce depind cu foarte multe activități de calitatea vederii.

Academia Americana de Oftalmologie recomandă un control anual oftalmologic pentru orice adult peste 40 ani! Deci până să ne vedem cu alți ochi, propun să ne vedem cu aceștia din dotare! Ca să nu ajungem să punem ciorba în farfuria plată!