Tin minte si acum prin facultate cand am citit prima data proiectul unei artiste din care aflam ca lacrimile noastre sunt diferite intre ele in functie de ce le cauzeaza.
A fost o informatie care mi-a ramas in minte si acum, ani mai tarziu, ma gandesc daca am ales oftalmologia de fapt de mai demult in subconstient :).
In anul 2010 artista Rose-Lynn Fisher publica un album foto in care studiase lacrimile oamenilor la nivel microscopic si astfel a luat nastere lucrarea „Topografia lacrimilor”.
A prelucrat lacrimi de la diferiti oameni de toate varstele ( inclusiv nou-nascuti) si le-a analizat intre ele si a ajuns la o concluzie : in functie de emotia care a declansat plansul lacrima avea o anumita compozitie si aspect.
A clasificat lacrimile in 3 categorii: cele declansate de o emotie puternica( fericire sau tristete), cele bazale si cele reflexe( declansate de factori iritanti). Desigur toate lacrimile au aceasi baza cu aceleasi 3 straturi, dar ceea ce le deosebea era o parte componenta „extra” specifica fiecarei categorii.
Cel mai interesant aspect a fost gasit la nivelul lacrimilor de durere si stress , Lacrimile declansate de emotii pornesc de la nivelul sistemului limbic( un complex din creierul uman care proceseaza emotiile ) care trimite mai departe mesaje trunchiului cerebral si acesta mai departe glandelor lacrimale si voila! Apare plansul atunci cand avem o problema.
In astfel de lacrimi s-a descoperit un hormon numit encefalin-leukina, care actioneaza ca un analgezic natural al organismului nostru.Daca nu am face asta s-ar aduna alti factori pro-stress si pro-inflamatie daunatori in final organismului nostru, asa ca data viitoare cand vreti sa fiti curajosi si sa nu plangeti in fata problemelor sau a durerii, aveti baza stiintifica sa o faceti 🙂 Ajuta!
Lacrimile secretate reflex de aparare( ca atunci cand taie cineva o ceapa ) difera de celelate prin cantitate : organismul trimite semnal sa secrete in cantitati mari pentru a putea „spala”natural factorul iritant.
Lacrimile pot fi considerate drept o forma de comunicare primordiala , cu totii le folosim in momente si etape cheie din viata : nastere, durere, fericire,deces. Astfel ca apartin unui limbaj superior ce ne leaga pe toti indiferent de ADN( om sau animal de altfel )