Inevitabil când facem bagajele pentru un concediu mult așteptat, punem neapărat și medicamente mai ales dacă mergem cu copii. Nu lipsesc toate medicamentele de stomac posibile că nu se știe niciodată ce mâncăm pe acolo, sau cele de răceala că deh ”ne mai trage curentul”, dar cu siguranță nu ne gândim să ne protejăm și ochii în caz de accident. Credeți-mă că situațiile neplăcute legate de ochi sunt la fel de frecvente.
Noi deja am început vacanța și printre evenimentele inerente ca: “Mamiiii, m -am zgâriat la genunchi!”, “Sunt scoici și mă înțeapă!”, “M-am lovit la toboganul cu apă!” am avut ocazia să fac și pe doctorul oftalmolog taman la ale mele.
Cum? Simplu : joaca din nisip s-a transformat în 10 secunde când nu eram pe fază în război … rezultat: una bucată pui cu nisip în ochi. Nu descriu urletele că nu am loc. Așadar a urmat o sesiune de spălat intens cu ser fiziologic urmată din oră în oră de lacrimi artificiale cu hialuronat de sodiu pentru o cicatrizare mai rapidă. Ana arată ca din Rocky I și mai avem vacanță de vară multă. Sper să nu am și continuarea….
Deci foarte necesar la mare/piscină:
- Ochelari înot- previn cel mai bine conjunctivita de piscină sau apa prea sărată
- Ochelari soare – nu uitați de protecția UV – țineți minte că și ochii au sau pot face “alunițe”
- Ser fiziologic și comprese sterile pentru spălare abundentă- foarte bun și pentru alte răni
- Lacrimile artificiale fără conservanţi te scot din orice belea, inclusiv o conjunctivită la debut merge mai puțin agresiv cu acestea administrate frecvent, din ora în ora, măcar câteva ore/zile
- Dacă ai lentile de contact (asta pentru mămică sau tătic) și mergi la mare mai bine ia-ți lentile zilnice și scapi de grija infecției cu Acanthamoeba care se poate înmulți în soluția de întreținere a lentilelor lunare.
În rest ce nu merge cu astea în primele 24-maxim 48h trebuie chemat oftalmologul. Eu eram absentă de 10 secunde și s-a petrecut catastrofa cu nisipul. Dacă am învățat ceva e că nimic nu e mai inventiv ca un copil.