Pentru că internetul este plin de articole despre prima cornee 3D printată dați- mi voie să va povestesc noutatea despre care vorbeau și la congresul ARVO din aprilie 2018 la care am participat. Folosind o imprimantă 3D pentru țesuturi, cercetătorii au obținut un bio-gel din alginat, colagen și celule corneene stromale de la donatori sănătoși cu care au realizat printări concentrice în forma unei cornei scanate anterior și care a supraviețuit mai multe săptămâni în condiții de temperatură constante. Rezultatele sunt interesante însă punerea în practică va dura niște ani buni.
Până atunci vă dau niște date alarmante cu privire la necesitățile de organe din țara noastră: sunt foarte puține cornei sau țesuturi corneene transplantate în țară și asta grație unor eforturi mari ale unor medici dedicați căci donatori sunt extrem de puțini. Nu de puține ori pacienții beneficiază de cornei cumpărate din străinătate pentru că este singura lor șansă la o vedere utilă. Știm și noi tot felul de istorisiri cu listele de transplant, că nu beneficiază toată lumea, etc.
Eu știu doar povestea de dinaintea mea, a pacientului care vine și vrea să i se dea șansa să vadă din nou… este un moment imposibil pentru mine de multe ori… mă doare ca atunci când mă tai și sângerez. Nu pot face nimic decât sa-i dau cele 2-3 opțiuni din țara noastră și să-l încurajez că poate ajunge să facă cât mai repede acest lucru. Restul trebuie să înțelegem însă că nu depinde doar de câțiva minunați doctori ce-și dedică timpul unor operații grele cu material lipsă sau greu de obținut.
Dar asta se va face fără prea multă dezamagire și disperare dacă am fi mai puțin egoiști și am accepta să ajutăm chiar și atunci cand nu putem să ne gândim la asta. Și dacă vreți pe viitor, care să sperăm nu este departe, țesuturi întregi printate 3D începeți să donati măcar sânge. Din el se produc majoritatea celulelor stem induse cu funcționalități multiple, chiar și pentru retină!