De ceva vreme mă preocupă tot mai mult cum să fac prevenție chiar si pentru mine, căci uneori mă surprind in sala de operații că nici nu respir de concentrare și apoi mă mai minunez ca duc o sacoșă până la etajul trei mai greu decât cară fiica-mea ghiozdanul. Așa că am reluat cu mare plăcere (dar si mare durere…musculara) cursurile antrenoarei mele de crossfit.
Bineînțeles că toată lumea mă întreabă de ce, “că doar nu sunteți grasă doamna doctor?!”, lucru care initial m-a făcut să ma uit mai atentă la dioptriile pacientei cu care vorbeam, zicandu-mi că am exagerat cu dioptria si nu vede bine. Acum, grasă nu sunt, dar nici slim fit, însă vă împărtășesc că sunt mult mai normală la cap de cand merg constant la sport. Si studiile sustin acest lucru, celebrul studiu Beaver Dam Eye Study care ne-a dezvăluit că regimul bogat in luteina și zeaxantina are rol de incetinire a evoluției degenerescentei maculare legate de vârstă (DMLV) spune in aceeași măsură că pacienții care făceau sport de trei ori pe săptămână aveau incidența mai mica a DMLV exsudativ, studiul durand 15 ani iar pacienții, 4000 la număr erau investigati oftalmologic complet la fiecare 5 ani.
Nu are sens să vorbim de beneficiile cardiovasculare ale efortului fizic și implicit asupra retinopatiei hipertensive care poate fi mult încetinită de un regim de viață adecvat, evident, acolo unde este cazul dublat de tratament cardiologic. Am mai găsit in literatură si o asociere interesantă intre scaderea presiunii intraoculare la persoanele care fac efort fizic moderat, sigur că nu va ține niciodată loc de tratament aniglaucomatos dar cred că orice ajutor contează. Măcar că-ti mai iei mintea de la ideea ca poți ajunge sa-ti moară nervul optic. Așadar eu zic să ne apucăm de prevenție, neurologii spun că sportul e bun și pentru Alzheimer, ca să nu ajungem să uităm că nu vedem și să plecăm așa hai-hui pe stradă! Ah, și să nu uit, eu nu dau scutiri de sport că poartă copilul ochelari!