loader image

Am ajuns la varsta la care am si eu rezidenți care se dovedesc a fi chiar speciali insa ma uit cateodata cand ii mustruluiesc pentru vreo neglijenta cum se macina si mai ca incep sa planga de ciuda….pentru ei si pentru toti ceilalti care se lupta sa aiba acces la cat mai multa cazuistica si operatii iata cum a decurs prima mea zi de rezidentiat pe oftalmo:

Am plecat timorată cu un buchet de flori la mentrul meu, dna Prof Liliana Voinea care in ziua aceea opera…mi-a acceptat cu greu florile dupa ce mai ca ma luase plansul ca nu mi le accepta. Cine o cunoaste pe doamna profesor stie ca accepta cu greu ceva…Apoi m a predat rezidentilor mai mari care aproape ca stateau sa ma înghită de vie, cel putin asa parea. Una din colege s a oferit sa-mi  arate cum se scrie protocolul operator  si am scris eu si dr Emil Ungureanu ( care avea circa o saptamana in fata ca experiența) un vraf de 30 foi. Am reusit sa pocesc in protocolul operator cel putin 3 nume de medici, apoi am primit mustrari ca n-am respectat ierarhia.

Dupa aia au venit de la Sanepid, taman in ziua aia, la blocul operator, sa recolteze exsudat nazal si faringian la toti medicii. Eu, Emil si dna Profesor am ieșit pozitivi la testul rapid-concluzie: tratament local cu spray si interdictie de a intra in sala 1 saptamana pentru noii rezidenti.  Am suparat zeii ( a se citi rezidentii mari) si mai tare deoarece abia rasuflasera ușurați ca venisera unii sa preia din munca de jos.

 

Si doamna Profesor, eleganta, ca sa nu ne bosumflam de tot ca avem interdictie la sala ne-a promis solemn de fata cu toata lumea ca ne va pune si pe noi sa facem ceva pe la operatii…atunci s- a dezlantuit iadul: unul din colegii mai mici, simpatizant cu noi a fost amenintat ca daca doar ne mai vorbeste va fi eliminat constant de la operatii, mie mi s-a spus ca nu voi pune un fir la vreo operatie tot rezidentiatul, iar Emil pentru ca indraznise sa mi se alature a fost ostracizat si el. Am plecat acasa plangand de ciuda ca alesesem oftalmo ca specialitate.

Partea buna: ce nu te darama  te întărește- am ajuns sa operez mai mult decat unii „ binevoitori”  si am castigat un prieten pe viata, pe dr Ungureanu! Asadar dragilor nu toate începuturile sunt cu lapte si miere dar cu siguranta ca perseverenta ajuta la happy end. Plus o prietenie durabila!

 

Dr. Sinziana Istrate