Se stie ca primii ochelari au aparut pe vremea inuitilor. Acestia aveau o apertura in centru si aveau rolul sa reduca expunerea la soare si nu intensitatea lui. Mai apoi, in arhive este mentionat ca imparatului roman Nero ii placea sa priveasca luptele gladiatorilor si i s-au confectionat ochelari din smaralde taiate, care de fapt aveau mai mult un rol de oglinzi.
Apoi in China in secolul XII, documentele antice descriu utilizarea unor ochelari de soare fabricati din cutii plate de cuart fumuriu de catre judecatorii din curtile antice chineze care le ascundeau expresiile faciale in timpul proceselor.
In anul 1752 James Ayscough a folosit pentru prima data lentile colorate albastre sau verzi din sticla, dar acesta facea studii pe efectul lor in corectia optica si nu il interesa protectia impotriva razelor UV.
Daca e sa vorbim despre evolutia ochelarilor de soare in anii mai apropiati secolului in care traim, putem mentiona ca la inceputul anilor 1920, utilizarea ochelarilor de soare a inceput sa fie mai raspandita in randul vedetelor de la Hollywood.
Ochelarii de soare polarizați au devenit pentru prima dată disponibili în 1936, când Edwin H. Land a început să experimenteze fabricarea lentilelor cu filtrul patentat Polaroid.
Ochelarii de soare au jucat chiar un rol semnificativ în timpul celui de-al doilea război mondial, când Ray Ban a creat ochelari de soare anti-reflex modelul aviator, folosind polarizarea. Ochelarii de soare Ray-Ban Aviator au devenit populari printre celebrități și comunitate în 1937, când au început să fie vândute publicului.
In timpurile noastre ochelarii de soare sunt un accesoriu foarte important, iar forma lor ne poate pune in evidenta fizionomia. Tendintele in ce priveste moda ochelarilor de soare se schimba mereu. Important este sa va gasiti stilul care va avantajeaza.
Dr. Oana Cozmei