loader image

În meseria mea de optometrist mă întâlnesc foarte des cu intrebarea : două perechi de ochelari, lentila progresiva sau lentila de interior(degresiva). Considerandu-mă profesionistă, recomandarea o fac în funcție de client. Clientul trebuie să știe că nu există o lentilă „minune” care să rezolve toate necesitățile. Din punctul meu de vedere este nevoie de o discuție foarte detaliată cu clientul din care doresc sa aflu ce activități are ( profesionale și extraprofesionale), cât timp petrece în interior și nu in ultimul rând ce așteptări are. O pereche de ochelari are totuși limitarile ei.

Pentru un client care petrece foarte mult timp la birou, lentila de interior (degresivă) este solutia ideala. Oferă un câmp vizual larg la calculator cât si in zona de aproape. Exista chiar si lentile progresive de interior, cu ajutorul cărora clientul poate utiliza ochelarii la o distanta de circa 4 metri. Bine, soluția ideala ar fi o pereche se ochelari progresivi pentru restul timpului si cei degresivi la birou 😀. Pentru un client care are un job de sofer, de exemplu, lentila progresivă personalizată îl ajută foarte mult pentru ca ii oferă o vedere largă la distanță și o vedere foarte bună in zona de intermediar ( îl ajută în a vedea bordul, se exemplu).

 

Oricum, alegerea finală îi aparține clientului. Noi avem însă datoria de a îi expune plusurile și minusurile fiecarei lentile.