loader image

Mai deunăzi eram la spital la consultații și am vazut un pacient care striga pe hol cât il tinea gura că el pleacă, a venit doar pentru ochelari și e de fapt pus sa-și facă o grămadă de hartii, că nu mai suportă să stea in spital. Contrariată mă duc să salvez situația,ca să aflu ca era pacientul meu programat și că nu vrea să stea că îi este frică de doctori si nu se simte bine.

Inițial m-a bufnit râsul, eu am un metru jumate inaltime și nu sunt prea fioroasă ca aspect, dar omul meu era transpirat tot și agitat pe măsură. Zic, domnul X, haideți sa stăm un pic de vorbă in cabinet, e aer conditionat și promit că dau si halatul jos, numai nu vă mai agitați că faceți AVC și chiar că stati internat apoi.

Am reușit să ne calmăm amândoi in vreo 10 minute, timp in care am discutat de ochelari, de locul de munca, de cand n-a mai fost la doctor…etc. Si zic , acum că ne putem apuca de consult, haideți să luam si o tensiune la ochi…la care pacientul meu zice “ Doamna doctor, eu fac tensiune doar cand vă văd!”. Eu zic “ poate doar la mână ca la ochi nu prea are legătură”… Surpriză: tensiunea intraoculară: 25 mmHG!

Ii iau si tensiunea arterială să-i explic că asta este mare si poate fi influențată de frica de halat, surpriză si mai mare : 200/120mmHg. Deja mergeam cu pacientul de mână ca să nu-l pierd… Incepem investigațiile pentru glaucom, convinsă fiind că asta are, vorbim mult pe parcursul a trei ore,îi facem si analize de sânge, până la sfârșit devine mai relaxat, nu-mi mai iese nimic modificat ca de glaucom la restul de investigatii, si zic hai să-I mai luăm o tensiune înainte de plecare: șoc și groază: TA=140/80 mm HG si tensiunea intraoculară 20 mmHg.

Domnul X, am facut investigații la dvs de 800 lei ca să constat că vă este frică de doctori! Pacientul imi zice, “Păi v-am spus eu…” Ii zic, in ritmul ăsta dacă imi sunteti aproape de infarct de câte ori ne vedem, vă chem la cabinet, acolo nu port halat, poate, poate mă lămuresc cu tensiunea dvs de la ochi…Pacientul : “Să știți că o sa fie la fel…”. Atunci cand mai veniți la control la spital luati înainte niste antihipertensive că o să mor eu de inimă până va liniștiți!

De atunci ne conversam cu o săptămână inainte de consult de 2-3 ori, la consultatii stau fără halat și îl tin cat mai puțin timp posibil… Cand pleacă acasă cu tensiune bună mă liniștesc si eu, intr-un final. Însă este destoinic și revine la control regulat. Si nu are glaucom! Sper să ne țină inima pe amandoi, că eu așa caz n-am pomenit!