loader image

Şi să nu aud cuvantul “ochelari” că mă supăr…

În realitate atât bicicleta cât şi ochiul sunt dependente în buna măsură pentru funcționalitate normală de presiunea din interior, respectiv cauciucuri sau camera anterioară. Presiunea intraoculară crescută este un factor de risc pentru glaucom, această boală numită şi “hoțul silențios al vederii” fiind de fapt o neuropatie optică (afectarea nervului optic).

Glaucomul poate duce la pierderea ireversibilă a vederii, mecanismul cauzator exact al bolii este încă în curs de descoperire, însă un consens clar există în privința faptului că presiunea intraoculară crescută este un factor important.

O statistică a OMS arată că există circa 60 milioane glaucomatoşi în lume și deși există o convingere generală în populație că este o boală a vîrstnicului în realitate glaucom poți face la orice vârstă, există glaucom şi la bebeluși dar şi la seniori. Riscul este mai crescut într-adevăr după 40 ani. Deoarece este încă o boală incurabilă, vederea pierdută nemaiputând fi recuperată, prin tratament boala poate fi încetinită.

Este din păcate o boală cu simptomatologie prea puțin evidentă, de cele mai multe ori doar în fazele avansate sau cu presiune intraoculară mult crescută avem simptome mai alarmante ca:

• Halouri în jurul surselor de lumină
• Ochi roşu, dureros
• Vedere încețosată
• Greață
• Vedere tubulară în cazuri foarte avansate

Deoarece este cu simptomatologie minimă, mai mult de 50% din pacienți descoperă boala la un examen oftalmologic de rutină, iar din ei au deja afectată vederea cu peste 40% fără sa-şi dea seama de acest lucru.

Ce ar fi de făcut?

Programează-ți un examen oftalmologic cât mai complet dacă ai în familie glaucomatoşi odată la 2 ani şi chiar dacă nu există moştenire genetică, măsurarea tensiunii intraoculare să o faci la fiecare 2 ani.

Si dacă am glaucom ce fac?

Partea bună este că boala este încetinită cu tratament, opțiunile sunt multiple: medicație antiglaucomatoasă, laserterapie, chirurgical. De care tip beneficiezi stabilește specialistul tău, tu tot ce trebuie să faci este să vii la controale regulate.

Vă dorim vacanță la presiuni scăzute la ochi şi crescute la cauciucuri!