loader image

Cât de potriviți sunt ochelarii de soare iarna?

dec. 15, 2022 | Blog

Cât de potriviți sunt ochelarii de soare iarna?

Pălărie, mănuși, eșarfă – când ne gândim la iarnă, aceste accesorii esențiale ne trec prin minte. Puțini oameni se gândesc să adauge ochelarii de soare la această listă, însă aceștia sunt mai mult decât un accesoriu de vară. Este cel puțin la fel de important să ne protejăm ochii iarna, așa cum o facem vara, când radiațiile ultraviolete, dăunătoare ochilor noștri, sunt deosebit de agresive.

Vara, ochelarii de soare sunt o parte esențială a îmbrăcămintei noastre. Nu numai datorită atractivității lor, ci și pentru că ne protejează ochii de lumina strălucitoare. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că radiațiile ultraviolete sunt mult mai periculoase iarna decât vara. În timpul verii, mediul verde reflectă doar aproximativ 6% din lumină. Cu toate acestea, în cazul zăpezii, reflexia este de aproape 95%. Numai ochelarii de soare cu lentile de înaltă calitate oferă o protecție eficientă împotriva inflamației ochilor sau a leziunilor mai grave. Acest lucru se datorează faptului că lumina soarelui conține niveluri ridicate de energie ultravioletă care pot deteriora retina. Din acest motiv, banii care trebuie cheltuiți pe ochelari de soare de înaltă calitate sunt o investiție înțeleaptă.

Razele UV ne afectează și iarna

Deși soarele nu se arată des iarna, razele sale sunt încă dăunătoare pentru ochii noștri. Și mai mult dacă practicăm unele sporturi de iarnă, cum ar fi schi, deoarece razele lovesc direct zăpada și pot provoca fotokeratita, adică ”orbirea” de la zăpadă. Prin urmare, sănătatea și protecția ochilor ar trebui să fie luate în considerare pe tot parcursul anului, fără să ne limităm la lunile de vară.

  • Ochelarii ne protejează de praf și vânt

Ochelarii de soare nu numai că ne protejează ochii de razele ultraviolete, dar țin departe particulele de praf și vântul, factori ce ne pot afecta sănătatea oculară.  

  • Pentru a evita accidentele de conducere cauzate de lumină

Deși în timpul iernii soarele nu „lovește” la fel de tare ca în timpul verii, acesta, ne poate afecta atunci când șofăm. Ca atare, cel mai bine este să fim precauți și să purtăm întotdeauna ochelari de soare în torpedou.

  • Un accesoriu la modă

Nu ne vom lăsa păcăliți, ochelarii de soare sunt o completare esențială a oricărei ținute, pe tot parcursul anului. Vara, suntem tentați să purtăm modele sofisticate, cu cristale colorate, pe când iarna, alegem mai mult variante sobre.

Alegerea culorii potrivite a lentilei

Alegerea culorii potrivite este, de asemenea, importantă atunci când cumpărăm ochelari de soare. Lentilele sunt clasificate în clase sau categorii de protecție. Astfel, cele galbene, verzi sau albastre nu sunt recomandate pentru utilizare iarna, deoarece oferă o clasă de protecție mică. Cele gri sau maro sunt mai recomandate pentru iarnă, dar trebuie să conțină un nivel sporit de protecție.

În timpul verii, datorită cererii crescute, prețul ochelarilor de soare crește considerabil. Cu toate acestea, dacă îi cumpărăm în timpul lunilor de iarnă, prețurile vor fi mult mai accesibile, putând astfel să achiziționăm modele în vogă, la prețuri acceptabile.

Ochelarii de soare trebuie să fie purtați și iarna, deoarece radiațiile ultraviolete există în spectrul invizibil cu ochiul liber, acestea fiind prezente chiar și atunci când cerul se prezintă a fi înnorat. De asemenea, dacă ne aflăm la altitudini ridicate, se impune purtarea ochelarilor, deoarece zăpada reflectă un procent fantastic de mare, din radiația incidentă.

Citeste si…

Operația de Corecție a Pleoapelor: O Privire Reîmprospătată

Operația de Corecție a Pleoapelor: O Privire Reîmprospătată

Pe măsură ce trecem prin procesul natural de îmbătrânire, zonele din jurul ochilor pot dezvolta o serie de probleme. Membrana care susține grăsimea din zona periorbitală devine treptat mai slabă, iar grăsimea se deplasează către pleoape, dându-le un aspect umflat și...

Ramele ochelarilor din metal

Ramele ochelarilor din metal

Când vine vorba de selectarea ochelarilor de vedere, una dintre cele mai cruciale decizii de luat se referă la materialul folosit pentru confecțționarea ramei. O opțiune comună și adesea apreciată este utilizarea metalului. Ramele realizate din metal prezintă atât...

Lentilele de contact si tot ceea ce trebuie sa stii despre ele

Lentilele de contact si tot ceea ce trebuie sa stii despre ele

În acest clip video, Dr. Oftalmolog Sanziana Istrate dezvăluie tot ce trebuie să știm despre lentilele de contact. Cu o pasiune contagioasă pentru sănătatea ochilor, ea oferă o descriere detaliată a avantajelor acestor dispozitive optice. Dr. Istrate subliniază...