Chalazionul este un nodul care se formează pe pleoapa superioară sau inferioară. Apare ca o consecință a acumulării de secreție de grăsime în glandele Meibomiene. Aceste glande sunt situate pe marginea pleoapelor. Ca o definiție mai concretă, chalazionul este o umflătură mică pe pleoapă, cauzată de un blocaj al unei glande sebacee.
Cauze ale chalazionului
Apare adesea în contextul unor afecțiuni dermatologice, cum ar fi rozacee, dar și blefarita. La copii, aceasta poate fi asociată cu o hipermetropie necorectată. Chalazionul este cauzat de inflamația și obstrucția glandelor sebacee ale pleoapelor. Când un chalazion este mare, poate afecta vederea, provocând o vedere încețoșată.
Dacă chalazionul continuă să crească, poate fi necesar să fie îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Acest lucru se face aproape întotdeauna din partea de jos a pleoapei pentru a evita cicatrizarea pe piele. Chalazionul este frecvent întâlnit și la pacienții care suferă de dermatită seboreică.
Simptome chalazion
Principalul simptom al chalazionului este formarea unei umflături în pleoapă care este în mod normal nedureroasă. În unele cazuri, atunci când inflamația este foarte avansată, nodulul poate deveni roșu și poate produce o durere la contact. În alte momente, această condiție provoacă inflamația totală a pleoapei. Când se formează un chalazion mare, apar și tulburări de vedere (vedere încețoșată).
Cum se poate trata?
Aproximativ o treime din cazuri se rezolvă spontan, deci uneori nu este necesar niciun tratament. Cu toate acestea, de obicei, se optează pentru un tratament constând în masaj palpebral cu aplicarea de căldură, precum și lubrifierea corespunzătoare a suprafeței ochiului.
Chalazionul poate fi tratat prin combinarea următoarelor metode:
-
Antibiotice și / sau picături și unguente.
-
Comprese calde pentru a reduce inflamația. Cel mai simplu mod este de a ține compresa înmuiată în apă fierbinte pe pleoapa închisă timp de 5-10 minute, repetând de 3 sau 4 ori pe zi. Compresa trebuie să fie înmuiată în mod repetat în apă fierbinte pentru a menține temperatura corectă.
-
Masarea pleoapelor pentru a stimula secrețiile glandulare.