loader image

Vi s-a intamplat sa vedeti musculite, scame, puncte in campul vizual care se misca in acelasi timp cu miscarile globului ocular? Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci cand privim pe un fond luminos si pot fi percepute atat de un ochi cat si de ambii ochi.

De ce apar si ce sunt?

Aceste musculite se numesc miodezopsii, iar cauza aparitiei lor o reprezinta modificarile degenerative de la nivelul corpului vitros (gelul din interiorul ochiului). Aceste condensari de la nivelul corpului vitros produc o umbra la nivelul retinei, iar acea umbra noi o percepem ca o scama.

Ele apar frecvent odata cu inaintarea in varsta, dar pot sa apara si la copii, la persoanele mioape mai devreme, persoanele care au fost supuse chirurgiei cataractei, persoanele care au o inflamatie in interiorul ochiului, hemoragii, rupturi. In cazul in care aceste miodezopsii apar brusc si in cantitate mare si sunt insotite de flashuri luminoase sau alte tulburari de vedere( o cortina ce coboara in fata ochiului) poate sa indice o dezlipire de retina sau hemoragie vitreana si consultul oftalmologic trebuie facut de urgenta.

Ce facem cand apar musculitele zburatoare?

Este simplu: ne prezentam la un consult oftalmologic minutios pentru a exclude patologiile mentionate mai sus.

Ca si tratament exista diverse complexe de vitamine cu extracte vegetale, magneziu, arginina, colagen hidrolizat care vor scadea frecventa aparitiei miodezopsiilor.

 

De. Cozmei Oana