loader image

Dr. Sanziana Istrate împărtășește una dintre cele mai mari plăceri, bucuria pacienților atunci când își recapătă vederea. Ea descrie această experiență ca fiind senzațională și subliniază că oftalmologia este una dintre cele mai frumoase specialități din medicină.

Intervievata menționează că a fost atrasă în special de partea de reconstrucție în oftalmologie și dezvăluie că a clădit brevete de invenție în domeniul nanotehnologiei și al reconstrucției 3D. Aceasta este pasiunea ei, să ajute la refacerea ochilor pacienților, mai ales în cazurile de traumatisme oculare sau ale orbitei.

Ea explică că reconstrucția implica realizarea de tomografii computerizate pentru a obține o imagine tridimensională a zonei afectate și folosirea de tehnici de construcție pentru a restaura structura orbitală. Sanziana Istrate dezvăluie că inovația sa constă în printarea unei paste 3D din hidroxiapatită non-structurată, un material natural, pentru a umple zonele afectate.

În ceea ce privește diferențele dintre sistemul medical privat și cel de stat, ea subliniază că investiția în aparatură modernă și perfecționarea profesională sunt esențiale pentru a atinge niveluri ridicate de performanță. În mediul privat, medicii sunt mai dispuși să investească în aparatură și să se perfecționeze, în timp ce sistemul de stat are limite financiare și tehnologice.

Ea constată că schimbările în sistemul de sănătate din România au fost necesare și amintește de condițiile precare pe care le-a întâlnit cu mulți ani în urmă în spitalele românești. Aceste schimbări au fost, în opinia ei, încetul cu încetul, dar necesare pentru a aduce îmbunătățiri în calitatea serviciilor medicale.

Interviul subliniază pasiunea, angajamentul și contribuția semnificativă a Sanzianei Istrate în domeniul oftalmologiei, în special în ceea ce privește inovația și reconstrucția 3D pentru îmbunătățirea vieții pacienților cu probleme oculare.