loader image

Astigmatismul este o ametropie asferica in care razele luminoase provenite de la infinitul oftalmologic ( peste 6 metrii) nu se focalizeaza intr-un punct focal ci intr-o linie focala sau intr-o forma geometrica neregulata , clasificandu-se astfel in astigmatism regulat si in astigmatism neregulat.

Cum apare astigmatismul?

Cele primare sunt determinate genetic si se transmit autozomal recesiv. Astigmatismul secundar cornean este produs fie de factori indirecti ( presiune asupra corneei determinata de salazion, tumori palpebrale, tumori orbitale) sau de factori directi ( chirurgia cataractei sau chirurgia refractiva ). Astigmatismul regulat mai poate fi prezent in cazul subluxatiilor de cristalin.

Care este simptomatologia?

Marea majoritate a persoanelor au astigamtism fiziologic si poate atinge -0,5 – 1 D. Astigmatismul se poate asocia sau nu cu miopie si este simptomatic mai ales la valori mari. Pacientii cu astigmatism au o acuitate vizuala diminuata la distanta si la . Astigmatismele hipermetropice sunt cele mai simptomatice deoarece sunt asociate cu astenopie, cefalee si fotofobie.

Evaluarea astigmatismului se poate face prin retinoscopie, keratometrie, refractometrie computerizata si topografie corneana computerizata.

Corectia astigmatismului poate fi optica sau chirurgicala. Corectia astigmatismului se poate face cu lentile aeriene cilindrice sau sferocilindrice, cu lentile de contact torice sau corectia chirurgicala cu ajutorul laserului cu excimeri sau prin implante refractive.