Hipermetropia
feb. 5, 2022 | Blog
Ce este hipermetropia?
Un viciu de refractie prin care razele de lumina paralele care vin in contact cu suprafata oculara vor suferi un proces de refractie la trecerea prin mediile transparente ale ochiului si vor forma imagini in spatele retinei. Atunci cand proiectia imaginilor nu se poate realiza corect pe suprafata retinei vederea va fi neclara, incetosata. Hipermetropul vede neclar atat la distanta cat si la apropiere.
Hipermetropia este mai frecventa in cazul copiilor deoarece acestia au un ochi mai scurt dar se amelioreaza odata cu crestea pe masura ce ochii devin mai lungi.
Hipermetropia axiala (ax longitudinal) este cel mai frecvent tip de hipermetropie si in aceasta ochiul are o lungime axiala prea mica sau retina este situata prea in fata astfel incat razele paralele venite de la mai mult de 6m vor focaliza in spatele retinei.
Hipermetropia de curbura este data de o diminuare a suprafetei anterioare a corneei si cel mai adesea apare la cei care au microcornee.
Hipermetropia de indice apare ca urmare a scaderii indicelui de refractie al cristalinului. Oscilatii pot sa apara in cazul diabetului zaharat din cauza variatilor glicemice.
Clinic:
Hipermetropia mica <+3D
Hipermetropia medie intre +3D si +6D
Hipermetropia mare >+6D
Decizia de a trata hipermetropia depinde de o serie de factori printre care se numara varsta pacientului, simptomatologia, puterea celuilalt ochi, daca ambliopia (ochiul lenes) este prezenta si daca exista un strabism asociat.
Hipermetropia mica nu necesita tratament daca pacientul nu are simptome si daca nu exista anomalii ale ambilor ochi. Altfel tratamentul trebuie dat initial cu corectie refractiva totala.
In majoritatea cazurilor ochii copiilor vor deveni mai putin hipermetropici cu varsta dar in cazul in care ambliopia sau strabismul este prezent vederea binoculara totala va fi greu de obtinut.
O complicatie frecventa care poate aparea este glaucomul prin inchiderea acuta a unghiului irido-cornean. De asemenea, persoanele hipermetrope au un risc crescut fata de populatia generala de a dezvolta strabism convergent si, de asemenea, au un risc crescut de ambliopie.
Corectia se poate face cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie laser. Corectia refractiva nu va reduce riscul de complicatii asociate precum glaucomul, dezlipire de retina sau degenerare.