loader image

De când particip la congrese am rămas impresionata de ultimele descoperiri care sunt atât de revoluționare față de acum 10 ani când eram încă rezidentă încât mă întreb dacă nu cumva în următorii 10 nu voi fi înlocuită de un robot…

Nu sunt sigură că nu…poate rolul medicului va fi doar acela de a te asculta și a introduce apoi datele tale intr-un computer, apoi vei parcurge o serie de aparate care-ti vor determina starea de sanatate si care vor scoate un verdict final, dar cred cu tarie ca discutia privind o optiune de tratament sau alta va fi una intre oameni, chiar daca va avea bază statistică și poate una din optiunile chirurgicale poate va implica un robot si nu un om.

De unde atâta tehnologie, ne vom permite investigatiile acestea, veți întreba …Pot spune că se încearcă dozari hormonale din lacrimi si saliva , ca si determinari ale glicemiei sau altori markeri biologici de boli sistemice, fără să mai fie nevoie de ace și injecții.

Eu una, am acasa doua fete cam fricoase așa ca daca se inventează o metoda prin care să scap de urletele de la recoltarea de analize ( intre noi fie vorba sunt demonstrative, nici nu dor pe masura intensității lor) sunt prima abonată.

Mă uitam că aparatele de investigații au devenit din ce in ce mai prietenoase, interfața de lucru este usor de folosit de catre asistenta de cabinet, nu mai e nevoie de medic pentru realizarea lor ci doar de interpretarea lor, iar era tomografiei in coerență optică a depășit sfera oftalmologică, fiind folosită de la dermatologie la chirurgie cardiovasculară.

Probabil că monitorizarea glicemiei, a tensiunii oculare și a gradului de stres o să o faca acasă o lentilă de contact și o să hotărască medicul una- alta privind tratamentul. Știu că pare SF ce spun, dar așa mi-aduc aminte că mă minunam la filmul cu “Dragă am micșorat copiii” când faceau o călătorie prin organismul mamei intr-o capsulă și uite cum se inghite o capsula video acum pentru diagnosticul afectiunilor tubului digestiv.

Asadar cred că ne va ramane mult timp liber să discutam despre simptome, despre impactul lor asupra calității vieții, sa discutam mai mult despre optiunile terapeutice, lucru care mi-e sincer imi lipseste uneori, iar mare parte din diagnostic o sa-l faca aparatele noastre. Desigur ca investiția in ele va fi pe măsură dar cred că vor merita fiecare ban, mai ales că vom putea face prevenție mai ușor.

Dar pana atunci mi-am propus impreuna cu echipa Optissima să va explicam si exemplificam ce inseamna fiecare investigatie in parte asa cum deja am inceput cu cateva din postarile noastre. Si mi-am propus să aloc la un moment dat discuției cu pacientul mult mai mult timp…ca pregătire pentru viitor.