loader image

Cataractă este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în special în rândul persoanelor vârstnice (aproximativ 70% dintre persoanele peste 65 de ani) sau ce se pregătesc să atingă acest prag. Această afecțiune oftalmologică se manifestă prin scăderea progresivă, și nu bruscă, a vederii. Cristalinul este principalul afectat, acesta pierzându-și transparența și, în acest mod, treptat, se pierde vederea.

Calitatea vederii devine din ce în ce mai slabă, schimbarea ochelarilor sau lentilelor de contact nefiind o opțiune care să trateze cataracta. Fără durere, însă cu o evoluție clară, cataracta afectează, de regulă, ambii ochi.

Medicii atrag atenția asupra unui fenomen denumit „bucuria de scurtă durată” care se manifestă prin îmbunătățirea calității vederii fără a trata cataracta prin operație. Totuși, singura modalitate prin care poți scapă de această afecțiune este doar intervenția chirurgicală.

Momentul potrivit pentru a te opera de cataractă este cel în care ai fost diagnosticat. Bineînțeles că diagnosticarea se va face în urma unui consult de specialitate pe care va trebui să îl programezi încă din faza de incipit a problemelor oftalmologice.

La fel ca oricare altă boală, cataracta poate atrage complicații grave și chiar orbirea în cazul în care nu se intervine în timp util. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că această afecțiune poate evolua diferit la cei doi ochi și, totodată, diferit de cazurile despre care ai mai auzit. O evoluție diferită de la un ochi la altul înseamnă o creștere a riscului de incidente sau accidente, distanțele nefiind apreciate corect.

Cataracta: mit sau adevăr?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică cât se poate de reală și prezentă, fiecare dintre noi fiind pasibili pentru a o dobândi la un moment dat. Există câteva aspecte neadevărate care să învârt în jurul acestui subiect și care induc pacienții în eroare:

  1. Cataracta se poate trata și fără operație

Este un mit total și un fapt nedescoperit până în acest moment. Studiile de specialitate au demonstrat faptul că operația de cataractă este singura care garantează succesul complet al vindecării. Astfel, tratamentele destinate îmbunătățirii calității vederii sunt, la fel, un mit, atât timp cât ai fost diagnosticat de un specialist cu această afecțiune.

  1. Dacă am cataractă mă dor ochii și lăcrimez

Durerea, contrar așteptărilor, nu este deloc prezentă în cazul cataractei. Afecțiunea se manifestă doar prin vedere încețoșată și slăbirea treptată a calității acesteia. Durerile pot apărea doar din cauza faptului că veți face un efort suplimentar pentru a vedea la distanță, dar acestea se vor întâlni la nivelul frunții.

  1. Te recuperezi greu după operația de cataractă

Tehnologia avansată a adus cel mai facil mod de tratare a cataractei prin intervenție chirurgicală, fără dureri sau recuperări anevoioase. Pacientul va fi solicitat o scurtă perioadă post-operatorie pentru a avea grijă de ochiul/ochii asupra cărora s-a intervenit.

Alege intervenția timpurie!

În cazul cataractei nu există o metodă de prevenție, însă este recomandată o intervenție cât mai rapidă după depistare. Pentru identificarea problemei cu care te confrunți va trebui să apelezi la medici specialiști care să te analizeze conform procedurilor.

De îndată ce semnele menționate anterior își fac apariția, programează-te pentru un consult. A depista din timp înseamnă șanse reduse de complicații, recidivă sau recuperare dificilă după operație. Ține cont că în majoritatea cazurilor va trebui să vii însoțit la operație.