loader image

Dragi doamne, domnișoare și domni după cum știați deja că viața bate filmul, ochiul uman percepe în realitate 500 de nuanțe de gri. În plus cele 127 milioane de celule din retină transmit informații către creier permițând celor 3 tipuri de celule cu conuri să distingă circa un milion de culori… Sigur, o să ziceți nu numai că sunt mai tare ca Gray dar și văd ce nu credeam că se poate vedea…ei bine, pacienții cu afakie (absența cristalinului, lentila noastră naturală care ne protejează retina de razele UV) văd și în spectrul ultraviolet. Noi ăștia normali vedem doar intre 380 to 720 nanometri lungime de undă.

Cu toate astea există numai în America 3 milioane de persoane discromate (nu disting anumite culori)  fiind o patologie mai întâlnită la bărbati față de femei (8% din bărbați sunt discromați față de doar 0.5% femei). În aceste condiții discromații disting în principiu doar 10.000 de nuanțe restul- de fapt foarte multe sunt nuanțe de gri. Tulburările de simț cromatic moștenit genetic afectează ambii ochi, iar cele dobândite sunt, de obicei, unilaterale sau pot afecta mai mult un ochi decât pe celălalt.

Cum depistați discromatopsia?

  • Metodele de testare constau în recunoașterea culorilor și denumirea lor. Eu una însă n-am întâlnit decât rar un bărbat care să facă diferența nominală între un oliv și lila, cred că LEGO ar trebui să fabrice și piese cu nuanțe intermediare, nu numai pentru fete.
  • Testul plansa pseudoizocromatică în care se cere subiectului să privească un pătrat cu puncte colorate care realizează un pattern (o literă sau un numar) și să recunoască imaginea alcătuită din punctele colorate.

Deoarece e mai frecventă la populația masculină aș zice doamnelor că ar merita să testați partenerul din dotare ca să nu vă mai supărați că nu vă apreciază ultima pereche de pantofi sau ultima fustă …s-ar putea să fie toate la fel!

Cum tratăm?

Din 2012 compania EnChroma a lansat pe piață primii ochelari cu filtre speciale ce permit perceperea culorilor la pacienții cu discromatopsie ceea ce este o alternativă foarte bună până la o metodă de corecție completă, probabil de tip genetic.

Așadar NOT 500 Shades of Gray anymore!

Doamnelor, spor la shopping! Se poate…