loader image

Eu sunt un doctor rău…Dacă ne luăm după veștile pe care le dau copiilor, chiar foarte rău…Cu toate astea încerc de multe ori să le explic celor mari că e imposibil să le cerem puțin timp la telefoane dacă noi numai asta facem ba chiar sunt răutăcioasă uneori si îi întreb: dar si-a cumpărat singur tableta?

Vreau să atrag atenția asupra gradului de oboseală pe care îl poate experimenta un copil când stă la tabletă sau telefon versus un adult: un copil are în primul rând un sistem vizual în dezvoltare, dioptriile lui variază cu creșterea sa și ca să facem o analogie, dacă nu i-ai pune o greutate constantă in spate de vreo 5 kg ca să-i încetinească creșterea, de ce i-ai da un telefon?! Bine , încerc să nu intru în discuția cu cât cântărește ghiozdanul de școală al fiică-mii…

Academia Americană de Pediatrie atrage atenția asupra faptului că dacă in 2013 un copil între 0 și 8 ani petrecea în medie 15 minute pe zi la telefon/tabletă in 2017 timpul petrecut în fața acestora este în medie de 48 minute! Iar adolescenții ajung să petreacă între 4 și 6 ore! Păi mai dorm 8 ore și cam asta a fost ziua…

Asociația Canadiană de Pediatrie recomanda ca până la 2 ani să nu existe contact cu tableta sau telefonul , iar până la 5 ani să existe o limită de jumătate de ora pe zi până la maxim o oră, in timp ce Academia Americana de Pediatrie recomanda ca până la 5 ani să fie stabilite limite clare sub o ora de expunere.

Nu voi insista pe riscurile la care ne expunem copiii privind conținutul a ceea ce urmăresc, nici pe ce înseamnă afectarea psiho-somatica: anxietate, depresie, agresivitate, tulburări de somn, obezitate. Mă voi referi la problemele oftalmologice:

• Spasm acomodativ- datorită distanței mici la care focalizează, mușchiul care face acomodația poate rămâne blocat, astfel apare vedere încețoșată la distanță, dureri de cap, dureri perioculare, etc. Ca atunci când ai cârcel la un mușchi de la picior

• Astenopia acomodativa- contractura mușchiului ce face acomodatie e foarte mare și prezintă vederea încețoșată la aproape, cefalee, etc

• Sindrom de ochi uscat evaporativ – datorită concentrării uită să clipească, prezintă ochi roșii, senzație de corp străin mergând până la fotofobie.

• Reacțiile adverse ale expunerii la lumină albastră: potențial distructiv asupra retinei, inversarea ritmului somn-veghe prin alterarea metabolismului melatoninei. Găsisem o frază care mi-a plăcut enorm: „Blue light has a dark side!”

Așadar, nu este cu căderea să spun eu cum să va creșteti copiii, nici cum sa scăpați de ei o oră la restaurant sau pe DN1 in aglomerație in drum spre munte, dar dacă din cele de mai sus, voi ca părinți ați experimentat deja, de ce ați face asta, înzecit, copiilor voștri?