Cum sa va protejati iarna ochii
ian. 24, 2023 | Blog
Afectiunile ochilor iarna
Iarna, ochii sunt susceptibili la vremea rece, uscata, vantul puternic si soarele stralucitor. Aceste conditii pot provoca afectiuni ale ochilor precum:
1. Sindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sicca) – este o afectiune a ochilor care se caracterizeaza prin ochi uscati, iritatii si senzatie de arsura. Simptomele pot fi agravate de vremea rece si uscata.
2. Keratita – este o inflamatie a corneei care poate fi cauzata de expunerea la vremea rece si uscata.
3. Conjunctivita – este o inflamatie a membranei conjunctive a ochiului, care poate fi cauzata de expunerea la vantul puternic si a soarelui stralucitor.
4. Blefarita – este o afectiune a pleoapelor care se caracterizeaza prin rosii si inflamatii ale pleoapelor.
5. Glaucomul – este o afectiune a ochilor caracterizata prin cresterea presiunii intraoculare, care poate fi cauzata de vremea rece si uscata.
6. Cataracta – este o afectiune a ochilor caracterizata prin opacifierea cristalinului care poate fi cauzata de expunerea la lumina soarelui stralucitor.
7. Retinopatia diabetica – este o afectiune a vaselor de sange din retina care poate fi cauzata de expunerea la vremea rece si uscata.
Ochii au nevoie de o protectie speciala pe timp de iarna, din pricina factorilor agresivi de mediu la care sunt expusi.
Un alt pericol care vizeaza sanatatea ochilor pe timp de iarna sunt razele ultraviolete puternice reflectate de zapada. Acestea pot dauna acuitatii vizuale si pot fi o cauza a fotocheratitei, o afectiune dureroasa, caracterizata prin lezarea tesutului sensibil al globului ocular. Cateva masuri de protectie ajuta la prevenirea problemelor asociate cu sanatatea ochilor in sezonul rece.
Factorii agresivi cu ochii in timpul iernii
De la lumina puternica reflectata de zapada, pana la aerul foarte uscat din incaperile incalzite, numerosi factori nocivi pot ameninta functionalitatea organelor de vaz in anotimpul rece. Una dintre cele mai frecvente probleme pe timp de iarna este uscarea ochilor, pe fondul umiditatii scazute din aer sau petrecerii unor perioade lungi de timp in ger.
Persoanele care poarta lentile de contact sunt cel mai vulnerabile uscarii excesive a ochilor, insa victima poate sa cada oricine, in special femeie ajunse la menopauza (nivelul scazut de estrogen din organism cauzeaza uscarea mucoaselor corporale). In timp, uscarea ochilor poate degenera in vedere incetosata si afectiuni ale corneei.
Expunerea prelungita la razele ultraviolete reflectate de zapada sau gheata lezeaza suprafata globilor oculari, cauzand inflamatia corneei, numta cheratita. Aceasta afectiune cauzeaza ochii rosii, sensibili la lumina si afectati de disconfort. Tot actiunea nociva a razelor UV joaca un rol cheie in formarea cataractei, o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina.
Mentinerea sanatatii ochilor in anotimpul rece
Toate pericolele asociate cu anotimpul rece in privinta sanatatii ochilor pot fi combatute prin cateva masuri simple si la indemana oricui. Inca de la primele simptome de disconfort si iritatie oculara, apelati la urmatoarele metode de protectie a ochilor de factorii agresivi din mediu.
1. Purtati ochelari de soare
Ochelarii de soare cu lentile polarizate si protectie UV 100% sunt accesoriul esential pentru o sanatate de fier a organelor de vaz in sezonul rece. Intrucat zapada reflecta pana la 80% din razele ultraviolete emise de soare, este nevoie de o bariera eficienta care sa actioneze ca un scut pentru ochi, expunerea la razele nocive fiind de doua ori mai mare in aceasta circumstanta.
Purtati ochelari de soare de calitate de fiecare data cand va deplasati in aer liber, dar in mod special daca mergeti la schi, snowboarding sau efectuati orice fel de sport de iarna la altitudini mari. Expunerea la razele UV creste cu 4%-5% cu fiecare 300 de metri parcursi deasupra nivelului marii.
Daca ati uitat de ochelarii de soare cand plecati la drum, evitati sa petreceti mai mult de 2-3 ore in mediul exterior, in zilele insorite si inzapezite.
2. Tratati prompt uscarea excesiva a ochilor
Aerul rece sau foarte uscat (in special din pricina instalatiilor de incalzire care absorb umiditatea din aer) poate cauza senzatii de arsura la nivelul ochilor sau mici tulburari de vedere, precum si sentimentul patrunderii unui obiect strain pe suprafata globilor oculari. Numerosi oameni atribuie aceste simptome alergiilor sau infectiilor, insa in realitate, ochii nu mai produc suficiente lacrimi pentru a se lubrifia.
In aceasta situatie, este recomandat sa deschideti frecvent geamurile pentru aerisirea incaperilor, sa folositi un umidificator de camera si sa utilizati picaturi de ochi speciale, recomandate de medic, pentru ameliorarea prompta a disconfortului, inainte ca uscarea excesiva a ochilor sa degenereze in alte afectiuni.
3. Consumati suficienta apa
Consumul suficient de apa este la fel de important in timpul iernii, chiar daca se pune un accent mai mare pe hidratare in sezonul cald. Fluidele din organism sunt utilizate inclusiv pentru lubrifierea corespunzatoare a globilor oculari, astfel ca nivelul de hidratare optim inseamna sanse reduse de uscare a ochilor, chiar si in conditii de vant si aer uscat.
4. Introduceti mai des in meniu pestele
Alimentatia este si ea un factor care influenteaza sanatatea ochilor pe timp de iarna. O dieta bogata in acizi grasi omega-3 ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu ochii uscati, acesti nutrienti fiind chiar si un tratament eficient pentru sindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sica).
Introduceti in meniu cat mai frecvent macroul, tonul, somonul, hamsiile si pastravul, tipuri de peste care sunt surse excelente de uleiuri benefice.
5. Renuntati la obiceiul de a va freca la ochi
Senzatiile de arsura sau mancarime va pot determina sa va frecati la ochi frecvent, iar acest obicei este cat se poate de periculos, desi ofera o alinare temporara. Agresarea organelor de vaz in acest fel agraveaza iritatia si poate conduce la instalarea unei infectii. Mainile gazduiesc numeroase microorganisme periculoase, care ajung cu usurinta in ochi prin frecare. Evitati cu orice pret aceasta reactie si apelati la picaturile pentru ochi care trateaza iritatiile oculare. Picaturile de ochi ajuta la stimularea activitatii glandelor lacrimale si previn evaporarea rapida a lacrimilor.
6. Folositi computerul cu moderatie
Privitul ore in sir catre monitorul computerului sau al laptopului poate fi extrem de nociv pentru sanatatea ochilor, cauzand de cele mai multe ori atat uscarea mucoasei de la acest nivel, cat si instalarea iritatiilor. Specialistii recomanda cate o pauza la fiecare 20 de minute, in care sa va redirectionati privirea catre alt obiect. Deplasati-va din fata computerului cu cel putin 6 metri si relaxati-va ochii minimum 6 secunde, inainte sa reveniti la monitor.
De asemenea, este recomandat sa incercati sa clipiti mai des decat o faceti sub efectul reflexului atunci cand va aflati in fata computerului si va concentrati asupra unui text scris, imagini sau filmari video.
Aerul uscat si vantul puternic au un efect iritant asupra organelor de vaz, cauzand simptome precum arsuri oculare, mancarimi si vedere incetosata.