loader image

Ochiul, unul dintre cele mai mici organe ale corpului uman, este totodată și singurul prin care soarele poate pătrunde în corp. Extrem de expuși în fața radioațiilor UV, ochii sunt o țintă sigură a efectelor negative pe care radiațiile le pot avea asupra corpului.

Corpul uman are în permanență grijă de protecția organelor prin diferite mecanisme proprii de apărarea. Ochii „mijiți” din reflex atunci când soarele este prea puternic este o formă prin care organismul minimalizează pătrunderea unei cantități mari de lumină. De asemenea, putem vorbi de protecție și prin modul în care ochiul este încastrat în anatomia capului, dar și acoperit de sprâncene și gene.

Totuși, este nevoie și de noi pentru a proteja sănătatea ochilor în special în fața radioațiilor UV. Iată doar câteva metode prin care să faci acest lucru:

  1. Ochelarii de soare

Cel mai recunoscut accesoriu pentru protecția ochilor în fața radiațiilor UV este purtat, cu precădere, în sezonul estival. Deși utilitatea acestora este demonstrată și justificată pe tot parcursul anului, există, în continuare, o ușoară teamă în introducerea ochelarilor în oricare outfit.

  1. Accesorii pentru cap

Dacă vorbim despre copii, ochii lor pot fi cu atât mai sensibili. Accesoriile pentru cap, precum pălăriile sau șepcile sunt indispensabile atunci când soarele este pe cer. Desigur că acestea sunt extrem de indicate și pentru adulți, reprezentând o protecție suplimentară, pe lângă ochelarii de soare.

  1. Nu îți expune ochii la soare pentru mult timp

Oricât de încântați am fi de soarele arzător, să nu uităm că subțierea stratului de oxigen permite trecerea unei cantități mult mai mari de radiații UV. Expunerea prelungită la soare poate cauza probleme atât oftalmologice, cât și dermatologice sau de altă natură.

Ochelarii de soare – indispensabili în mașină

Dacă vă aflați în interiorul unui autoturism, indiferent că sunteți pasager sau șofer, razele soarelui sunt la fel de periculoase pentru globul ocular. Expunerea directă, în aer liber, sau expunerea prin intermediul unui geam transparent nu înregistrează diferențe foarte mari dacă ne raportăm la consecințe.

Medicii avertizează și asupra celorlalte pericole față de care ne expunem în lipsa unei vederi corecte atunci când suntem la volanul unei mașini. Este important să ne preocupăm în permanență atât de sănătatea noastră, cât și de cea a celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, se recomandă purtarea ochelarilor de protecție atunci când folosim dispozitivele chiar și pe parcursul zilei. Protecția împotriva luminii albastre generate de ecrane este un mod de prevenție despre care specialiștii oftalmologici vorbesc constant.

Vederea – cel mai de preț simț

Dacă ar fi să clasificăm toate simțurile cu care am fost înzestrați, marea majoritate vom pune pe locurile fruntașe vederea. Atât de importantă pentru a desfășura toate acțiunile de pe parcursul unei zile, vederea merită analizată periodic.

Controlul oftalmologic anual este indicat începând încă de le vârste fragede, în special, dacă se constată acuză dureri, sau o vedere încețoșată. Cu atât mai mult atunci când simțim chiar și cea mai mică problemă în zona ochilor este important să ajngem în cabinetul unui specialist, chiar dacă a fost efectuat controlul periodic.