fbpx

Noblesse Optissima Style

Hipermetropia

feb. 5, 2022 | Blog

Ce este hipermetropia?

Un viciu de refractie prin care razele de lumina paralele care vin in contact cu suprafata oculara vor suferi un proces de refractie la trecerea prin mediile transparente ale ochiului si vor forma imagini in spatele retinei. Atunci cand proiectia imaginilor nu se poate realiza corect pe suprafata retinei vederea va fi neclara, incetosata. Hipermetropul vede neclar atat la distanta cat si la apropiere.

Hipermetropia este mai frecventa in cazul copiilor deoarece acestia au un ochi mai scurt dar se amelioreaza odata cu crestea pe masura ce ochii devin mai lungi.

Hipermetropia axiala (ax longitudinal) este cel mai frecvent tip de hipermetropie si in aceasta ochiul are o lungime axiala prea mica sau retina este situata prea in fata astfel incat razele paralele venite de la mai mult de 6m vor focaliza in spatele retinei.

Hipermetropia de curbura este data de o diminuare a suprafetei anterioare a corneei si cel mai adesea apare la cei care au microcornee.

Hipermetropia de indice apare ca urmare a scaderii indicelui de refractie al cristalinului. Oscilatii pot sa apara in cazul diabetului zaharat din cauza variatilor glicemice.

  Clinic:

  Hipermetropia mica <+3D

  Hipermetropia medie intre +3D si +6D

  Hipermetropia mare >+6D

Decizia de a trata hipermetropia depinde de o serie de factori printre care se numara varsta pacientului, simptomatologia, puterea celuilalt ochi, daca ambliopia (ochiul lenes) este prezenta si daca exista un strabism asociat.

Hipermetropia mica nu necesita tratament daca pacientul nu are simptome si daca nu exista anomalii ale ambilor ochi. Altfel tratamentul trebuie dat initial cu corectie refractiva totala.

In majoritatea cazurilor ochii copiilor vor deveni mai putin hipermetropici cu varsta dar in cazul in care ambliopia sau strabismul este prezent vederea binoculara totala va fi greu de obtinut.

O complicatie frecventa care poate aparea este glaucomul prin inchiderea acuta a unghiului irido-cornean. De asemenea, persoanele hipermetrope au un risc crescut fata de populatia generala de a dezvolta strabism convergent si, de asemenea, au un risc crescut de ambliopie.

Corectia se poate face cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie laser. Corectia refractiva nu va reduce riscul de complicatii asociate precum glaucomul, dezlipire de retina sau degenerare.

Citeste si…

Consultatii oftalmologice complete

Consultatii oftalmologice complete

Când ai nevoie de consultații oftalmologice complete? Ochii sunt fereastra spre suflet. Se spune că putem distinge personalitatea cuiva după culoarea ochilor. Ochii sunt susceptibili la o varietate de condiții, răni și boli. Există anumite situații în care este...

Un ghid simplu pentru alegerea ochelarilor

Un ghid simplu pentru alegerea ochelarilor

Ochelarii au rolul de a proteja ochiul sau de a corecta anumite defecte ale vederii și care trebuie executat doar dupa o prescripție de la medicul oftamolog sau de la optometrist. Atunci cand alegem o rama de ochelari trebuie sa ținem cont de urmatoarele...

Miopia

Miopia

Ce este Miopia? Este o ametropie sferica in care razele luminoase paralele sau convergente venite de la mai mult de 6m focalizeaza intr-un punct focal secundar situat in fata retinei, persoane nevazand clar la distanta. Acest lucru se datoreaza unui dezechilibru...

Astigmatism

Astigmatism

Astigmatismul este o ametropie asferica in care razele luminoase provenite de la infinitul oftalmologic ( peste 6 metrii) nu se focalizeaza intr-un punct focal ci intr-o linie focala sau intr-o forma geometrica neregulata , clasificandu-se astfel in astigmatism...