fbpx

Noblesse Optissima Style

Hipermetropia

feb. 5, 2022 | Blog

Ce este hipermetropia?

Un viciu de refractie prin care razele de lumina paralele care vin in contact cu suprafata oculara vor suferi un proces de refractie la trecerea prin mediile transparente ale ochiului si vor forma imagini in spatele retinei. Atunci cand proiectia imaginilor nu se poate realiza corect pe suprafata retinei vederea va fi neclara, incetosata. Hipermetropul vede neclar atat la distanta cat si la apropiere.

Hipermetropia este mai frecventa in cazul copiilor deoarece acestia au un ochi mai scurt dar se amelioreaza odata cu crestea pe masura ce ochii devin mai lungi.

Hipermetropia axiala (ax longitudinal) este cel mai frecvent tip de hipermetropie si in aceasta ochiul are o lungime axiala prea mica sau retina este situata prea in fata astfel incat razele paralele venite de la mai mult de 6m vor focaliza in spatele retinei.

Hipermetropia de curbura este data de o diminuare a suprafetei anterioare a corneei si cel mai adesea apare la cei care au microcornee.

Hipermetropia de indice apare ca urmare a scaderii indicelui de refractie al cristalinului. Oscilatii pot sa apara in cazul diabetului zaharat din cauza variatilor glicemice.

  Clinic:

  Hipermetropia mica <+3D

  Hipermetropia medie intre +3D si +6D

  Hipermetropia mare >+6D

Decizia de a trata hipermetropia depinde de o serie de factori printre care se numara varsta pacientului, simptomatologia, puterea celuilalt ochi, daca ambliopia (ochiul lenes) este prezenta si daca exista un strabism asociat.

Hipermetropia mica nu necesita tratament daca pacientul nu are simptome si daca nu exista anomalii ale ambilor ochi. Altfel tratamentul trebuie dat initial cu corectie refractiva totala.

In majoritatea cazurilor ochii copiilor vor deveni mai putin hipermetropici cu varsta dar in cazul in care ambliopia sau strabismul este prezent vederea binoculara totala va fi greu de obtinut.

O complicatie frecventa care poate aparea este glaucomul prin inchiderea acuta a unghiului irido-cornean. De asemenea, persoanele hipermetrope au un risc crescut fata de populatia generala de a dezvolta strabism convergent si, de asemenea, au un risc crescut de ambliopie.

Corectia se poate face cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie laser. Corectia refractiva nu va reduce riscul de complicatii asociate precum glaucomul, dezlipire de retina sau degenerare.

Citeste si…

Miopia

Miopia

Ce este Miopia? Este o ametropie sferica in care razele luminoase paralele sau convergente venite de la mai mult de 6m focalizeaza intr-un punct focal secundar situat in fata retinei, persoane nevazand clar la distanta. Acest lucru se datoreaza unui dezechilibru...

Astigmatism

Astigmatism

Astigmatismul este o ametropie asferica in care razele luminoase provenite de la infinitul oftalmologic ( peste 6 metrii) nu se focalizeaza intr-un punct focal ci intr-o linie focala sau intr-o forma geometrica neregulata , clasificandu-se astfel in astigmatism...

Nu stii ce ai pierdut decât atunci când nu-l mai ai…

Nu stii ce ai pierdut decât atunci când nu-l mai ai…

N-am mai scris demult nimic...Pandemia asta m-a blocat în modulul de supraviețuire pentru mine, ai mei de acasă si pacienții mei...astfel încât creativitatea a rămas pe un plan secundar. Tot pe plan secundar a rămas si sănătatea mea uitând timp de 2 ani de înot, ...

Cum se simt ochii în era digitală?

Cum se simt ochii în era digitală?

Trăim vremuri interesante în care tehnologia ne-a schimbat stilul de viată, atât în modul de lucru cât și în relaționarea interumană. Conform studiilor, 90% dintre adulți petrec mai mult de 2 ore pe zi în fața dispozitivelor digitale, iar majoritatea semnalează...

Cum trecem pandemia si scoala on-line cu ochii sanatosi

Cum trecem pandemia si scoala on-line cu ochii sanatosi

Ca orice mamă de copii școlari sunt in doua grupuri de părinți frumoși sufletește si preocupați de starea copiiilor lor in aceasta perioadă care-si pun problema cum să nu agravam/initiem probleme oculare la copiii noștri avand in vedere ca mult din timpul cunoscut ca...