fbpx

Stiati ca lacrimile sunt diferite intre ele ?

Noblesse Optissima Style

Tin minte si acum prin facultate cand am citit prima data proiectul unei artiste din care aflam ca lacrimile noastre sunt diferite intre ele in functie de ce le cauzeaza.

A fost o informatie care mi-a ramas in minte si acum, ani mai tarziu, ma gandesc daca am ales oftalmologia de fapt de mai demult in subconstient :).

In anul 2010 artista Rose-Lynn Fisher publica un album foto in care studiase lacrimile oamenilor la nivel microscopic si astfel a luat nastere lucrarea „Topografia lacrimilor”.

A prelucrat lacrimi de la diferiti oameni de toate varstele ( inclusiv nou-nascuti) si le-a analizat intre ele si a ajuns la o concluzie : in functie de emotia care a declansat plansul lacrima avea o anumita compozitie si aspect.

A clasificat lacrimile in 3 categorii: cele declansate de o emotie puternica( fericire sau tristete), cele bazale si cele reflexe( declansate de factori iritanti). Desigur toate lacrimile au aceasi baza cu aceleasi 3 straturi, dar ceea ce le deosebea era o parte componenta „extra” specifica fiecarei categorii.

Cel mai interesant aspect a fost gasit la nivelul lacrimilor de durere si stress , Lacrimile declansate de emotii pornesc de la nivelul sistemului limbic( un complex din creierul uman care proceseaza emotiile ) care trimite mai departe mesaje trunchiului cerebral si acesta mai departe glandelor lacrimale si voila! Apare plansul atunci cand avem o problema.

In astfel de lacrimi s-a descoperit un hormon numit encefalin-leukina, care actioneaza ca un analgezic natural al organismului nostru.Daca nu am face asta s-ar aduna alti factori pro-stress si pro-inflamatie daunatori in final organismului nostru, asa ca data viitoare cand vreti sa fiti curajosi si sa nu plangeti in fata problemelor sau a durerii, aveti baza stiintifica sa o faceti 🙂 Ajuta!

Lacrimile secretate reflex de aparare( ca atunci cand taie cineva o ceapa ) difera de celelate prin cantitate : organismul trimite semnal sa secrete in cantitati mari pentru a putea „spala”natural factorul iritant.

Lacrimile pot fi considerate drept o forma de comunicare primordiala , cu totii le folosim in momente si etape cheie din viata : nastere, durere, fericire,deces. Astfel ca apartin unui limbaj superior ce ne leaga pe toti indiferent de ADN( om sau animal de altfel )

Citeste si…

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Am observat recent in discuțiile de pe forumurile de mămici unde sunt afiliată ( De! Mai fac si ale mele una alta, macar vad ca si altii sunt la fel:)) că nu există un consens de cunoaștere a utilizării ochelarilor de soare la copil. Ca să ne fie clar tuturor studiile...

Există „lentila ideală”?

Există „lentila ideală”?

În meseria mea de optometrist mă întâlnesc foarte des cu intrebarea : două perechi de ochelari, lentila progresiva sau lentila de interior(degresiva). Considerandu-mă profesionistă, recomandarea o fac în funcție de client. Clientul trebuie să știe că nu există o...

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Pentru toata lumea pandemia a reprezentat o metoda de adaptare la tot ce nu ne gandisem inainte...exemplul meu: obisnuiam sa merg la inot si la sala , iar acestea doua sunt printre putinele sporturi care nu s-au reluat cu usurinta in cadrul cluburilor sportive. Ce...

De ce va este cel mai dor?

De ce va este cel mai dor?

Salutare din nou dragilor !🤗🤗😘 Sper ca sunteti bine . Cum va petreceți timpul in aceasta perioada si de ce va este cel mai dor si de cine ? Pandemia asta nu ne mai da posibilitatea de a sta aproape de cei dragi ( unchi, mătuși,  surori , prieteni apropiati, s a m d )...

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Multa lume vorbeste despre statul in casa și despre plictiseala. Realitatea este ca avem timp acum sa facem in casa lucruri pentru casa pe care le tot amanam și pentru care ne chinuiam sa ne gasim timp. Dincolo de asta, este un moment bun de reflectat pentru noi toti....