Mie cel mai frica doamna doctor mi-e de anestezie

Una din cele mai mari frici ale mele este de durere…in toate aspectele ei, medicala, sentimentala sau fizica si din cauza asta imi inteleg pacientii perfect. Adica, orice, dar sa nu ma doară… La denstist sunt cea mai buna prietena a injectiilor cu lidocaina, le ador, chiar daca dupa aia vorbesc sasait si-mi curge apa din gura cand beau sau am balute la coltul gurii, adica mai bine ridicolă decat nefericită.

De aceea cand incepe pacientul cu “nu vreau sa simt nimic” rasuflu usurata, macar unul de -al meu…Experienta mea ma face sa explic pacientilor ca la copiii mici in ce consta anestezia la ochi cu toate senzatiile pe care le experimenteaza ca sa nu avem emotii…Cel mai dragut a fost un pacient care mi-a zis “Doamna doctor, sunteti sigura ca m-ati operat?” lucru care mi-a placut la maxim.

Am ajuns asa performantă incat cred despre mine ca ma pricep mai bine la anestezie (explicatiile mele sunt renumite ca fiind caraghioase) ca operatia in sine…dar am hotarat sa explic una din cele mai temute proceduri ( fara temei, de altfel) ca sa ne lamurim ca nu e nimic de speriat.

Așadar, anestezia pentru operatiile oftalmologice ce implica injectii este in general rapidă, sub 30 secunde, pentru blocul retrobulbar pacientul priveste in punct fix, se simte doar o înțepătura la piele cand intra acul caci in orbita e grasime si nu se simte nimic apoi cand se injecteaza anestezicul se simte o mica presiune in spatele ochiului, ca si cum ceva il impinge in față.

Durata anesteziei in cazul acesta este intre 40 minute si 4 ore. Daca vorbim de anestezia la nivelul pleoapelor, aceasta este chiar mai rapida, se simte intepatura la nivelul pielii pleoapelor si pana la injectarea unei cantitati minime de anestezie care sa produca deja anestezia tesututilor, poate durea local, după care nu se mai simte nimic.

Sigur, nu uitam ca multe anestezii la ochi se pot face cu picaturi sau geluri de anestezic ceea ce usureaza mult munca doctorului cat si presiunea psihologica a pacientului, dar sunt cazuri multe in care acest aspect din pacate nu este posibil.

In încheiere va povestesc sa va dati seama ce inseamna pentru un doctor cand opereaza un pacient, ca nu e robot ci om sensibil la ce se intampla cu individul care si-a pus toata increderea in el, amintesc de un caz al meu in care pacientul meu avea un tic…ofta din cand in cand.

Cred ca l-am intrebat de 1000 de ori, “Domnul X , dar va doare, mai introduc anestezic , va simtiti bine?”, după care imi confirma ca nu are nimic si-mi zice “ Doamna doctor, dar nu vreti sa ma operati de ma intrebati atat?” Eu zic “Nu domnul meu, dar de la oftatul dumneavoastra ma doare inima de 10 minute ca suferiti si nu vreti sa-mi spuneti si m-au trecut pe mine toate transpiratiile de durere…” . Cred ca mai bine imi faceam anestezie mie…

Summary
Mie cel mai frica doamna doctor mi-e de anestezie
Article Name
Mie cel mai frica doamna doctor mi-e de anestezie
Description
Una din cele mai mari frici ale mele este de durere…in toate aspectele ei, medicala, sentimentala sau fizica
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *