Sindromul copilului zgâlțâit și leziunile retiniene

Azi la spital am avut parte de un eveniment cel puțin ciudat care mi-a amintit de un articol scris de Zâna Scutecel acum ceva timp… este vorba de un bebeluș de 1 an jumătate trimis cu bunica la un consult de urgență ca i se umflase o pleoapă.

Puiul era iritat, probabil era prea multa lume sau prea cald, nu am stat sa-mi explic fenomenul, cert este că era relativ greu de examinat, însă dintre noi doi, cea care si-a pierdut răbdarea era…bunica, care la smucit de mânuța mică de am crezut ca i-o rupe.

Mă rog, pe copil l-am văzut, apoi a trebuit sa vorbesc cu mama sa-i povestesc încă odată cuiva din familie despre tratament și căreia am vrut sa-i explic că deși pare o nimica toată, a zgâlțâi un copil mic poate avea repercursiuni serioase.

Sigur ca e nevoie de multă delicatețe in situații ca asta, mama însă a nu părea să fie impresionată de eveniment prea mult, așadar pe scurt m-am decompensat total (eu nu mi-am lovit sau zgâlțâit niciodată copiii) si am început sa o admonestez pe bunica nervoasă că mai avea puțin si lăsa copilul orb, întărind-mi spusele cu poze despre retinopatia ce o poate genera mergând pana la orbire, dar și leziuni cerebrale severe sau deces.

Probabil ca aceștia nu vor mai fi niciodată pacienții mei, nu-mi pasă prea mult de acest aspect, însă dacă suspectați un abuz sau vreți sa fiți siguri că preveniți unul puteți oricând să aduceți argumentul suprem: orice sindrom al sindromului copilului zgâlțâit se manifestă in 85% din cazuri cu leziuni retiniene vizibile oricărui oftalmolog și care reprezintă o probă de netăgăduit pentru acest tip de abuz, vizibil chiar si după 3 până la 6 luni post eveniment, fiind documentat si constituind si o probă medico-legală.

Sigur, nu trebuie să devenim suspiciunea in persoană, dar dacă mi-ar fi abuzat cineva copiii când erau mici cred că nu ajungea Dunărea sa-l spele! Chiar dacă era propria mea mamă!

Summary
Sindromul copilului zgâlțâit și leziunile retiniene
Article Name
Sindromul copilului zgâlțâit și leziunile retiniene
Description
Orice sindrom al sindromului copilului zgâlțâit se manifestă in 85% din cazuri cu leziuni retiniene vizibile oricărui oftalmolog.
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *