Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?

De multe ori am senzația că sunt testată cu privire la cunoștințele mele în parapsihologie, care evident sunt nule, cu excepția unora pesonale, dar despre care voi vorbi altă dată.

Cu toate astea, la întrebarea unui pacient dacă este adevărat că se citesc boli in iris raspunsul care șochează mereu este că DA… și nu numai în iris…Multe din afecțiunile sistemice au răsunet ocular, de aceea de multe ori cardiologii trimit pacienții la examenul de fund de ochi, la fel si specialiștii diabetologi, căci așa cum spuneam intr- un alt articol, la examenul de fund de ochi vezi un țesut în starea lui nativă, fără să fie nevoie să tai ceva.

Asa poti vedea cum se comportă arterele și venele, poți să observi gravitatea unui simplu salt hipertensiv sau modificările ireversibile uneori din retinopatia diabetică.

Ce alte boli știm noi oftalmologii să “citim” în ochii pacienților noștri, chiar înaintea altor specialitati?

– Multe din bolile autoimune: lupus, poliartrtita, spondilartropatiile seronegative, etc
– Neurofibromatoza
– Afecțiuni metabolice
– Colagenoze
– Boli rare sistemice cu afectare oculară
– Afecțiuni endocrine
– Afecțiuni cardiovasculare
– Afecțiuni hematologice
– Infecții cu paraziti, bacterii sau viruși
– Alergii
– Tumori și metastaze

De ce este un examen oftalmologic obișnuit o adevărată mină de aur?

Pentru că uitandu-mă la un fund de ochi am găsit un pacient tânăr cu HTA de care evident habar nu avea si printr- un efort multidisciplinar cu un cardiolog și un nutritionist am reușit sa-l salvăm de la un potențial AVC.
Nu mai spunem de pacient tânăr cu TBC ocular… sau de pacientă tânără cu hipertensiune intracraniană…sau pacient tânăr cu disecție de aortă.

In momentul de față am surprize peste surprize la consultații, sigur că nu mă bucur de ce descopăr însă după cum povesteam, ceea ce aflu la timp util nu face decât să mă bucure, chiar dacă pacienții mei rămân trăsniti de diagnosticele puse, care n-au treabă cu oftalmologia și par un soi de magician care a scos din pălărie un diagnostic adevărat.

Sigur, mă mai pot prinde de la un examen de fund de ochi și cum pacientul stă cu colesterolul, dacă fumează și de la un examen biomicroscopic dacă doarme ca un iepuraș cu ochii pe jumătate închiși sau unde are aerul condiționat montat in birou. Dar astea chiar sunt secrete de oftalmolog!

Deci dragi pacienți, cum o banală cefalee poate anunța un puseu hipertensiv, vă anunț cu plăcere că DA, noi știm să citim boli in ochi, nu numai in iris! Și ne mandrim cu asta!

Summary
Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?
Article Name
Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?
Description
Noi știm să citim boli in ochi, nu numai in iris! Și ne mandrim cu asta! Nu vă vine să credeți? Încercați-ne.
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *