fbpx

Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?

Noblesse Optissima Style

De multe ori am senzația că sunt testată cu privire la cunoștințele mele în parapsihologie, care evident sunt nule, cu excepția unora pesonale, dar despre care voi vorbi altă dată.

Cu toate astea, la întrebarea unui pacient dacă este adevărat că se citesc boli in iris raspunsul care șochează mereu este că DA… și nu numai în iris…Multe din afecțiunile sistemice au răsunet ocular, de aceea de multe ori cardiologii trimit pacienții la examenul de fund de ochi, la fel si specialiștii diabetologi, căci așa cum spuneam intr- un alt articol, la examenul de fund de ochi vezi un țesut în starea lui nativă, fără să fie nevoie să tai ceva.

Asa poti vedea cum se comportă arterele și venele, poți să observi gravitatea unui simplu salt hipertensiv sau modificările ireversibile uneori din retinopatia diabetică.

Ce alte boli știm noi oftalmologii să “citim” în ochii pacienților noștri, chiar înaintea altor specialitati?

– Multe din bolile autoimune: lupus, poliartrtita, spondilartropatiile seronegative, etc
– Neurofibromatoza
– Afecțiuni metabolice
– Colagenoze
– Boli rare sistemice cu afectare oculară
– Afecțiuni endocrine
– Afecțiuni cardiovasculare
– Afecțiuni hematologice
– Infecții cu paraziti, bacterii sau viruși
– Alergii
– Tumori și metastaze

De ce este un examen oftalmologic obișnuit o adevărată mină de aur?

Pentru că uitandu-mă la un fund de ochi am găsit un pacient tânăr cu HTA de care evident habar nu avea si printr- un efort multidisciplinar cu un cardiolog și un nutritionist am reușit sa-l salvăm de la un potențial AVC.
Nu mai spunem de pacient tânăr cu TBC ocular… sau de pacientă tânără cu hipertensiune intracraniană…sau pacient tânăr cu disecție de aortă.

In momentul de față am surprize peste surprize la consultații, sigur că nu mă bucur de ce descopăr însă după cum povesteam, ceea ce aflu la timp util nu face decât să mă bucure, chiar dacă pacienții mei rămân trăsniti de diagnosticele puse, care n-au treabă cu oftalmologia și par un soi de magician care a scos din pălărie un diagnostic adevărat.

Sigur, mă mai pot prinde de la un examen de fund de ochi și cum pacientul stă cu colesterolul, dacă fumează și de la un examen biomicroscopic dacă doarme ca un iepuraș cu ochii pe jumătate închiși sau unde are aerul condiționat montat in birou. Dar astea chiar sunt secrete de oftalmolog!

Deci dragi pacienți, cum o banală cefalee poate anunța un puseu hipertensiv, vă anunț cu plăcere că DA, noi știm să citim boli in ochi, nu numai in iris! Și ne mandrim cu asta!

Summary
Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?
Article Name
Doamna doctor, e adevărat că se citesc boli în iris?
Description
Noi știm să citim boli in ochi, nu numai in iris! Și ne mandrim cu asta! Nu vă vine să credeți? Încercați-ne.
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Citeste si…

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Am observat recent in discuțiile de pe forumurile de mămici unde sunt afiliată ( De! Mai fac si ale mele una alta, macar vad ca si altii sunt la fel:)) că nu există un consens de cunoaștere a utilizării ochelarilor de soare la copil. Ca să ne fie clar tuturor studiile...

Există „lentila ideală”?

Există „lentila ideală”?

În meseria mea de optometrist mă întâlnesc foarte des cu intrebarea : două perechi de ochelari, lentila progresiva sau lentila de interior(degresiva). Considerandu-mă profesionistă, recomandarea o fac în funcție de client. Clientul trebuie să știe că nu există o...

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Pentru toata lumea pandemia a reprezentat o metoda de adaptare la tot ce nu ne gandisem inainte...exemplul meu: obisnuiam sa merg la inot si la sala , iar acestea doua sunt printre putinele sporturi care nu s-au reluat cu usurinta in cadrul cluburilor sportive. Ce...

De ce va este cel mai dor?

De ce va este cel mai dor?

Salutare din nou dragilor !🤗🤗😘 Sper ca sunteti bine . Cum va petreceți timpul in aceasta perioada si de ce va este cel mai dor si de cine ? Pandemia asta nu ne mai da posibilitatea de a sta aproape de cei dragi ( unchi, mătuși,  surori , prieteni apropiati, s a m d )...

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Multa lume vorbeste despre statul in casa și despre plictiseala. Realitatea este ca avem timp acum sa facem in casa lucruri pentru casa pe care le tot amanam și pentru care ne chinuiam sa ne gasim timp. Dincolo de asta, este un moment bun de reflectat pentru noi toti....