Micro-Matragună sau MicroPine cum se va numi în USA poate preveni miopia la copii.

Despre prevenția miopiei am tot scris în încercarea de a vă atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător care va fi un flagel în rândurile copiilor și nepoților noștri. Veștile bune vin din partea FDA care a acceptat ca MicroPine (Eyenovia) să fie folosit în studii de fază 3 pentru prevenirea miopiei.

Ce este MicroPine? O picătură de atropină microdozată a cărei eficacitate și siguranță va fi testată de către profesorii de la Universitatea Stanford împreună cu oftalmologii de la Lucile Packard Children’s Hospital începând cu 2019. Cu alte cuvinte în curând nu mai preparăm ca Mama Omida atropina 0.01% pentru prevenția miopiei ci vom avea picături gata preparate pentru puii noștri.

Atropina, care în antichitate era extrasă din mătrăgună și folosită se pare chiar de Cleopatra pentru a avea o privire de căprioară, este curent folosită în oftalmologie ca agent farmacologic pentru cicloplegie (paralizia mm. ciliar). Mecanismul de acțiune al atropinei, care este în această formulare de 100 de ori mai diluată decât în picaturile noastre obișnuite nu este însă de prevenire a acomodației excesive datorate lucrului de aproape ci prin blocarea unor stimuli de creștere a axului antero-posterioral ochiului.

Studii serioase pe loturi de copii mari, 400 respectiv 355, cum a fost cazul The Atropine în the Treatment of Myopia (ATOM1 și 2) au arătat o scadere a progresiei miopiei cu până la 59% pentru doza de 0.01%, până la 75% pentru 0.5% și 85% pentru doza de 1%. Dozele ridicate de atropină (1% respectiv0.5%) vin însă cu efecte secundare importante și cu un fenomen de recădere la oprirea tratamentului (cu creșterea dioptriilor), fenomene care nu au fost evidențiate la doza mică de atropină, precum și lipsa fenomenului de recădere chiar la 2 ani de la întreruperea tratamentului.

Asadar e bună și otrava dar în doze infime, se pare. Așteptăm aprobarea FDA pentru micro-Matraguna celor de la Eyenovia.

Summary
Micro-Matragună sau MicroPine cum se va numi în USA poate preveni miopia la copii.
Article Name
Micro-Matragună sau MicroPine cum se va numi în USA poate preveni miopia la copii.
Description
Se pare că în curând nu vom mai fi nevoiți să pregătim Atropina in laboratoarele noastre pentru că vor apărea picături.
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *