fbpx

Ce este important să știți despre Retinopatia de prematuritate

Noblesse Optissima Style

Retinopatia de prematuritate( ROP) este o afecțiune a vaselor retiniene care apare doar la copiii născuți prematur și care nediagnosticată și  netratată la timp poate duce la orbire.

Cei mai expuși de a face boala sunt cei care la naștere au mai puțin de 32 de săptămâni de gestație și/sau o greutate mai mică sau egală de 1500 de grame. Există riscul de apariție a retinoaptiei de prematuritate și la vârste gestaționale mai mari în cazul folosirii nejudicioase a oxigenului și în cazul copiilor ce asociază alți factori de risc precum ventilația mecanică, asfixia la naștere, șoc, sepsis.

Copiii trebuie examinați pentru prima oară la 28 de zile de viață. Următoarele controale se fac la interval de 7-14 zile în funcție de stadiul bolii.

Boala are 5 stadii – primele 2 stadii se vindecă spontan, în stadiul 3 de obicei este indicat tratamentul, stadiile 4 și 5 de dezlipire de retină, în care ajung copiii cu forme severe și cei nediagnosticați și netratați la timp.

Metodele de tratament ale retinopatiei de prematuriate:

Injecțiile intravitreene cu bevacizumab – se indică în formele agresive de ROP din zona I și uneori se asociază laserterapiei în cazurile severe care nu răspund la tratament.

-Laserterapia – se indică în ROP din zona II.

Chirurgia vitreo-retiniană -se indică în stadiile 4 și 5 de dezlipire de retină.

Copiii trebuie monitorizați pe termen lung , aceștia fiind predispuși la afecțiuni oftalmologice care necesită tratament la vârste mici: miopie, anizometropie, ambliopie, strabism, dezlipiri de retină tardive.

-Cei care au avut nevoie de tratatment trebuie reexaminați la 4-6 luni dupa regresia bolii.

-Cei care nu au avut retinopatie de prematuriate sau care au avut un grad mai mic și care a regresat spontan, trebuie examinați periodic, la interval de 1-2 ani.

Pentru a avea un copil cu o vedere normală, părinții trebuie să asculte indicațiile medicului oftalmolog și să aducă copilul la controale periodice.

ROP agresiva posterioară:

 

Dupa tratamentul cu Bevacizumab intravitreean, se observă cum boala regresează și retina se vascularizează normal:

Summary
Ce este important să știți despre Retinopatia de prematuritate
Article Name
Ce este important să știți despre Retinopatia de prematuritate
Description
Retinopatia de prematuritate este o afecțiune a vaselor retiniene care apare doar la copiii născuți prematur și care poate duce la orbire.
Author
Publisher Name
Optissima
Publisher Logo

Citeste si…

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Ochelarii de soare la copii…mit sau adevăr?

Am observat recent in discuțiile de pe forumurile de mămici unde sunt afiliată ( De! Mai fac si ale mele una alta, macar vad ca si altii sunt la fel:)) că nu există un consens de cunoaștere a utilizării ochelarilor de soare la copil. Ca să ne fie clar tuturor studiile...

Există „lentila ideală”?

Există „lentila ideală”?

În meseria mea de optometrist mă întâlnesc foarte des cu intrebarea : două perechi de ochelari, lentila progresiva sau lentila de interior(degresiva). Considerandu-mă profesionistă, recomandarea o fac în funcție de client. Clientul trebuie să știe că nu există o...

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Cum mi-a transformat pandemia viata sportiva?

Pentru toata lumea pandemia a reprezentat o metoda de adaptare la tot ce nu ne gandisem inainte...exemplul meu: obisnuiam sa merg la inot si la sala , iar acestea doua sunt printre putinele sporturi care nu s-au reluat cu usurinta in cadrul cluburilor sportive. Ce...

De ce va este cel mai dor?

De ce va este cel mai dor?

Salutare din nou dragilor !🤗🤗😘 Sper ca sunteti bine . Cum va petreceți timpul in aceasta perioada si de ce va este cel mai dor si de cine ? Pandemia asta nu ne mai da posibilitatea de a sta aproape de cei dragi ( unchi, mătuși,  surori , prieteni apropiati, s a m d )...

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Ce iti lipseste de fapt din viata „normala”?

Multa lume vorbeste despre statul in casa și despre plictiseala. Realitatea este ca avem timp acum sa facem in casa lucruri pentru casa pe care le tot amanam și pentru care ne chinuiam sa ne gasim timp. Dincolo de asta, este un moment bun de reflectat pentru noi toti....